Smaak van waters en frisdranken sterk veranderd: fris en zuur winnen het op zoet


Weinig markten zijn zo dynamisch als de frisdrankmarkt. Denk maar aan de vele nieuwe lanceringen van de afgelopen jaren, zoals duurzame verpakkingen, suikervrije en suikerarme varianten en een steeds breder wordend smaakassortiment. Welke gevolgen heeft dit voor de consumenten en hun voorkeuren? Een ding lijkt een feit te zijn: zoet is op zijn retour, fris en zuur worden verwelkomt!

Een enquête onder 1.000 Belgen in opdracht van het VIWF leverde interessante resultaten op. 46% van de respondenten vond smaak de beslissende factor, gevolgd door de prijs (26%), het caloriegehalte (13%) en de beschikbaarheid (6,2%).

Wat de smaak zelf betreft, is cola nog steeds de onbetwiste leider met 18 %, maar de groep is bezig met een inhaalbeweging. Citroen staat hier op een solide tweede plaats met 15 %, maar sinaasappel moet steeds verder terugvallen van 10 % en wordt verdrongen door limoen (8,1 %), munt (6,1 %) en framboos (6 %). Bedreigd door achteruitgang: gemengd tropisch fruit (5,7 procent), kers (3,8 procent), ananas (2,4 procent) en bosbes (2 procent).

Corona: de gevolgen

Het lijkt erop dat de consument zoetheid eindelijk heeft losgelaten ten gunste van frisheid en zuurtegraad. Dit wordt ook bevestigd door de cijfers: 41 % denkt dat er de komende vijf jaar nog minder zoetigheid zal worden gedronken. Is dit het gevolg van de pandemie? Dat zou kunnen, want terwijl we tijdens de eerste opleving een suikerpiek beleefden, toen de Belgen zich even te buiten gingen aan zoetigheid, is de trend sindsdien volledig omgekeerd.

Het rapport van Euromonitor over de verkoop van frisdranken in 2021 bevestigt al dat fabrikanten tijdens de pandemie natuurlijke, biologische en functionele ingrediënten zijn gaan ontwikkelen in alle frisdrankcategorieën om tegemoet te komen aan de toegenomen vraag naar immuunversterkende dranken.

Het resultaat is een uitbreiding van het assortiment gearomatiseerde en functionele waters met exotische “superfruit” en zelfs botanische smaken. De belangstelling voor frissere, meer exotische smaken heeft dus zowel consumenten als fabrikanten aangetrokken.

Suikerreductie door de industrie zelf

De frisdrankindustrie heeft zelf jarenlang fors geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe suikervrije of suikerarme varianten en kleinere, duurzamere verpakkingen. Dit zijn bewuste en vrijwillige initiatieven om de Europese consument te helpen een geïnformeerde keuze te maken.

Zo hebben de fabrikanten de gemiddelde hoeveelheid toegevoegde suiker tussen 2000 en 2012 met 15% verminderd en sinds 2012 met 20%. Tegen 2025 willen ze in heel Europa 7% minder suiker gebruiken, wat de totale vermindering in de afgelopen twee decennia op meer dan 40% brengt. Hoewel voedingsinformatie op de voorkant van verpakkingen in de EU niet verplicht is, doet de industrie van waters en frisdranken dit al sinds 2008 op vrijwillige basis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*