Sluiting Solo-site in Merksem door Zweedse AAK is aangekondigd voor 2022

AAK is een formeel overleg aangegaan met vakbondsafgevaardigden over een productieconsolidatie en de daaropvolgende sluiting van zijn site in Merksem, België. Het voorgestelde initiatief is in overeenstemming met de strategie van de onderneming om de prestaties binnen het bakkerijsegment te optimaliseren om de kostenefficiëntie te verbeteren en de concurrentiepositie te versterken.

De productielocatie in Merksem, België, waar ongeveer 100 mensen werken, is voornamelijk een fabriek voor bakkerijvetten, waar hoofdzakelijk margarines en shortenings voor de industriële markt in continentaal Europa worden geproduceerd. De voorgenomen consolidatie houdt in dat de productie van Merksem wordt overgebracht naar de vestigingen van AAK in Hull (Verenigd Koninkrijk) en Zaandijk (Nederland), waarna de vestiging in Merksem zou worden gesloten.

Bakkerijklanten

De fabriek in Merksem bestaat sedert 1895 en werd In 2014 door het Zweedse AAK overgenomen, maar nu dreigt definitief het einde. Het Zweedse moederbedrijf wil nu niet meer investeren in Merksem en de productie verhuizen. “De voorgestelde productieconsolidatie zal onze divisie bakkerijproducten optimaliseren in functie van de portfoliostrategie”, zegt Johan Westman, President en CEO van de AAK Group. “We zullen onze sterke aanwezigheid op de Europese industriële bakkerijmarkt behouden en onze klanten blijven ondersteunen met dezelfde hoge mate van toewijding en service.”

Kostenefficiëntie verhogen

AAK wil de productie tegen eind 2022 overplaatsen naar andere vestigingen in Zaandijk (Nederland) en Hull (Verenigd Koninkrijk). Dat moet de ‘kostenefficiëntie verbeteren en de concurrentiepositie versterken’. De sluiting van Merksem zou AAK jaarlijks 5 miljoen euro doen besparen. Om potentiële extra volumes in Hull en Zaandijk te kunnen beheren, zou een deel van de productieapparatuur van Merksem worden overgebracht en zouden selectieve investeringen worden gedaan.

Sluiting Merksem-site

Een sluiting van de site in Merksem zou leiden tot jaarlijkse kostenverlagingen en productiviteitswinsten van ongeveer 5 miljoen EUR (51 miljoen SEK), die naar verwachting tegen eind 2022 volledig zullen zijn opgebruikt.

Indien de herstructurering wordt doorgevoerd, zal dit naar verwachting eenmalige kosten van EUR 30 miljoen (SEK 304 miljoen) met zich meebrengen, waarvoor in het tweede kwartaal een voorziening zal worden getroffen. Hiervan is EUR 20 miljoen (SEK 203 miljoen) een non-cash flowimpact!

Beeld: Wikimedia Commons

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*