Sligro Food Group neemt Metro-activiteiten in België over

In het proces van de gerechtelijke reorganisatie van Makro Cash & Carry Belgium NV heeft de rechtbank in Antwerpen op woensdag 7 december de gerechtsmandatarissen gemachtigd het merendeel van de Metro-activiteiten in België aan Sligro Food Group te verkopen.

Sligro Food Group neemt negen Metro groothandels (Antwerpen Zuid, Wevelgem, Luik, Hasselt, Middelkerke, Namen, Sint-Katelijne-Waver, Brussel en Vorst) en een honderdtal medewerkers vanuit de regiostructuur en het hoofdkantoor over. Bovendien wordt de medewerkers van de vestiging in Antwerpen Noord, die niet wordt overgenomen, een functie aangeboden in de nabijgelegen Sligro-ISPC vestiging in Antwerpen. De vestiging in Evergem en het personeel dat daar werkzaam is, gaat over naar Horeca-groothandel Van Zon. In deze combinatie wordt aan 506 medewerkers van Metro een duurzame toekomst geboden.

47 miljoen

Voor de vestigingen die Sligro Food Group overneemt, wordt een bedrag van € 47 miljoen betaald, dat is inclusief het vastgoed van de locatie in Luik. Op de dag voorafgaand aan de overdracht van de activiteiten aan Sligro Food Group, zullen de resterende voorraad en aanwezige kasmiddelen worden geïnventariseerd. De courante voorraad zal tegen 75% van de netto inkoopwaarde worden overgenomen, de kasmiddelen tegen de nominale waarde.

Deze transactie behoeft de goedkeuring van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). De BMA heeft gedurende het traject van de gerechtelijke reorganisatie al veel tijd en energie gestoken in het onderzoeken van de marktconsequenties. Op basis van haar onderzoek heeft de BMA een ‘onvoorwaardelijke beslissing tot ontheffing’ verleend waardoor deze transactie nu reeds kan worden uitgevoerd. In de komende tijd zal de BMA haar onderzoek formeel afronden, waaruit vooralsnog geen significante belemmeringen worden verwacht.

Sligro-MFS Belgium NV

De komende weken zullen de laatste formaliteiten tussen de gerechtsmandatarissen en Sligro Food Group worden afgewikkeld en zal Sligro Food Group de voorbereidingen voor de overname voortzetten. Er wordt toegewerkt naar een overdracht van de activiteiten in de eerste week van januari 2023. De overgenomen activiteiten zullen worden ondergebracht in een voor deze transactie opgerichte entiteit, Sligro-MFS Belgium NV. Er wordt een integratie- en supportorganisatie voor deze activiteiten opgetuigd bestaande uit de hoofdkantoor-collega’s die vanuit Metro overkomen, ervaren Sligro Food Group collega’s en enkele specialistische adviseurs. Deze zullen worden aangestuurd door Willem-Jan Strijbosch (commercieel & operationeel) en Jeroen Kanters (financieel & operationeel), beiden met zeer veel Sligro Food Group ervaring. Uiteraard kunnen zij rekenen op de volledige steun vanuit het centrale hoofdkantoor van de Groep in Veghel en de hoofdkantoren in België.

Medio januari 2023

Voor de aankondiging van de gerechtelijke reorganisatie werd er in de door Sligro Food Group overgenomen Metro-locaties en de bijbehorende bezorging, een omzet van circa € 300 miljoen op jaarbasis gerealiseerd. Sinds de start van het proces van gerechtelijke reorganisatie is het uitdagend gebleken om de voorraad in de winkels op peil te houden en heeft de onrust rond dit proces veel impact op het personeel en de klanten van Metro gehad. Bovendien zal Sligro Food Group de vestigingen direct na overname kortstondig sluiten, om ze binnen enkele dagen één voor één te heropenen op basis van de technische infrastructuur en assortimenten van Sligro Food Group. Wanneer medio januari 2023 alle vestigingen weer heropend zijn, wordt een significant lagere startomzet verwacht. Naar verwachting zal deze binnen enkele jaren weer teruggebracht kunnen worden naar het eerdergenoemde niveau.

Medewerkers

Bijzondere aandacht gaat de eerste periode uit naar de 485 nieuwe medewerkers die van Metro overkomen naar Sligro Food Group, die zullen verwelkomd worden in de Sligro Food Group familie en zullen begeleid worden in de transitie naar de werkmethoden en gebruiken bij Sligro Food Group.

Ook de klanten van Metro krijgen in dit overgangsproces de nodige aandacht. Sligro Food Group heeft het risico genomen de voorbereiding op deze transactie al enkele maanden geleden op te starten. Dat stelt hen in staat om de periode waarin de Metro-winkels gedurende de fysieke ombouw minder goed bereikbaar zijn, zo kort mogelijk te houden. Bovendien wordt de transitie gepland in de eerste weken van januari, wat voor de meeste klanten een rustige periode is. Klanten kunnen in deze fase steeds gebruik blijven maken van de Sligro-ISPC vestigingen in Gent, Luik en Antwerpen, alsmede de bezorging uit deze locaties.

Zelfbedienings- en bezorggroothandels voor foodprofessionals

Koen Slippens, CEO: “Wij zijn blij met deze overname in de Belgische foodservicemarkt. Hiermee realiseren wij onze doelstelling om ook in België te komen tot een landelijk netwerk van zelfbedienings- en bezorggroothandels voor foodprofessionals. De afgelopen jaren hebben wij de organisatiestructuur, onze teams en logistieke en IT-infrastructuur in België voorbereid op deze situatie. Wij hebben er ongelofelijk veel zin in om dat nu te kunnen gaan invullen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*