Ook slechte oogst in Frankrijk: aardappelsector hard getroffen door productiedaling

De lange, hete zomer heeft een verwoestend effect gehad op de Franse aardappeloogst, die vooral in Nord-Pas-de-Calais en Picardië wordt geteeld. Dit jaar is de opbrengst bijna 20% lager dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Als we daar de inflatie en de stijging van de meststof- en energiekosten bij optellen, heeft de sector een verlies van bijna 200 miljoen euro geleden.

Al twintig jaar niet meer gezien. Te heet, niet genoeg water… De aardappelindustrie slaat alarm. En met reden. Volgens de Nationale Unie van Aardappelproducenten (UNPT) worden de producenten in Frankrijk geconfronteerd met “een historische ineenstorting van de opbrengsten”. De regio Hauts-de-France, de grootste producent van Frankrijk, zit in een dip.

Het is belangrijk om te weten, maar Frankrijk leunt zwaar op de productie van Hauts-de-France voor Chips. De regio, die de departementen Nord-Pas-de-Calais en Picardië omvat, bebouwt 94.000 hectare van de in totaal 151.000 hectare in Frankrijk. De Hauts-de-France, de belangrijkste aardappelstreek, levert 61% van de Franse productie, of die nu rechtstreeks op het bord komt of wordt verwerkt tot frieten, diepvriesproducten of zetmeel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*