Slachthuis Tielt krijgt bescherming tegen schuldeisers

De krant De Tijd meldt dat slachthuis Debra uit Tielt bescherming vroeg en kreeg tegen zijn schuldeisers. Na de verschijning van undercoverbeelden die mishandeling van varkens aan het licht brachten, verloor het bedrijf klanten. Door de economische malaise als gevolg van Afrikaanse varkenspest verslechterde de situatie nog. “Via een gerechtelijk akkoord werken we aan een reorganisatie”, zegt CEO en eigenaar Thomas De Roover-De Brauwer. Tegen maart moet hij een nieuw businessplan uitwerken. Nadien beslist de rechter of het bedrijf voort kan.

In maart vorig jaar sloot minister van Dierenwelzijn Ben Weyts het varkensslachthuis in Tielt (West-Vlaanderen) nadat was gebleken dat er dieren werden mishandeld. Op stiekem gefilmde beelden van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights was te zien hoe varkens geschopt en geslagen werden. Gewonde dieren werden aan de oren voortgetrokken. Bovendien sneden Debra-werknemers de keel van een aantal varkens door zonder dat die verdoofd waren en dat is niet toegelaten. De bedrijfsleiding erkende de wanpraktijken en stelde met de hulp van experten in dierenwelzijn een actieplan op. In september 2017, ongeveer een half jaar na de undercoverbeelden en de bedrijfssluiting, kon het grote publiek met eigen ogen de verbeterde situatie verifiëren.

De Roover-De Brauwer zei toen dat het bedrijf zeer ver wil gaan om het vertrouwen van afnemers en terug te winnen. “We hopen op een tweede kans”, klonk het. Maar het kwaad was blijkbaar al geschied. Veel klanten waren definitief afgehaakt, onder andere een belangrijke klant als supermarktketen Delhaize. Midden dit jaar kreeg het bedrijf een tweede klap. Door een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de Ardennen boycotten heel wat landen Belgisch varkensvlees. “Daarom sloten we in oktober onze vleesversnijderij en moesten we heel wat personeel tijdelijk werkloos maken”, vertelt de CEO in De Tijd.

Het nieuws kwam extra ongelegen omdat Debra eind 2016 het Waregemse slachthuis Goossens had overgenomen. “De kosten stegen daardoor, maar het was de bedoeling dat goed te maken door meer varkens te slachten. Zover kwam het niet, na het uitlekken van de clandestien gefilmde beelden.” In 2018 boekte Debra zo’n 125 miljoen euro omzet. “Dat is evenveel als in 2017, ondanks de overname.” Het bedrijf stelt 100 mensen rechtstreeks tewerk. “Het is niet de bedoeling mensen te ontslaan”, zegt De Roover-De Brauwer. De jongste maanden zijn er wel medewerkers spontaan vertrokken.

Als onderneming in moeilijkheden kan Debra beroep doen op de wet op de continuïteit van de ondernemingen, afgekort WCO. Door tijdelijk bescherming tegen schuldeisers te verlenen, geeft deze wet een bedrijf de kans om via een reorganisatie uit de schulden te geraken. De handelsrechtbank stemt maar in met een reorganisatie indien het voortbestaan van een bedrijf werkelijk bedreigd wordt en er een oplossing mogelijk is voor het (gedeeltelijk) behoud van de economische activiteit. Door de start van de gerechtelijke reorganisatie geniet Debra bescherming tegen schuldeisers. In dit geval gaat het in hoofdzaak om varkenshouders of -handelaars die dieren leverden waarvoor zij nog niet vergoed werden. Tenzij het slachthuis dat vrijwillig zou doen, hoeven zij nu tijdelijk niet betaald te worden.

Een faillissement kan zo mogelijk vermeden worden. Om de steun van de handelsrechtbank te krijgen, moet het door de bedrijfsleiding voorgestelde reorganisatieplan groen licht krijgen van meer dan de helft van de schuldeisers, en dat zowel op naam als in bedrag.

Bron: De Tijd / eigen verslaggeving

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*