Sipef boekt eerste halfjaar tegenvallende productieresultaten

In het tweede kwartaal kon de Antwerpse plantagegroep Sipef de tegenvallende palmolieproductie in het eerste kwartaal niet herstellen. De productie van eigen vruchten daalde in het tweede kwartaal met 8,4 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2022, van 383.956 ton naar 352.104 ton.

De Antwerpse plantagegroep Sipef kon in het tweede kwartaal de tegenvallende palmolieproductie van het eerste kwartaal niet te boven komen. De productie van eigen vruchten daalde in het tweede kwartaal met 8,4 procent tegenover het tweede kwartaal van 2022, van 383.956 ton naar 352.104 ton.

Specifiek in Indonesië was er een daling van 7,6 procent, waarbij de productie in Noord-Sumatra en Bengkulu afnam na twee sterke productiejaren, terwijl de productie in Zuid-Sumatra bleef groeien. Zuid-Sumatra is een groeigebied, gedreven door de jonge plantages van Musi Rawas (meer dan 17.000 hectaren) en de herbeplante Dendymarker plantages (meer dan 10.000 hectaren).

De palmolieproductie in Indonesië daalde met 4,5 procent tot 60 067 ton, waarbij de bijdrage van de eigen productie in Zuid-Sumatra steeg met 80,9 procent tot 11 784 ton (+77,7 procent na zes maanden tot 20 941 ton). Zuid-Sumatra levert bijna 25 procent van de palmolieproductie in Indonesië. Terwijl de groep profiteert van de voltooide uitbreiding van de capaciteit van de verwerkingsfabriek vorig jaar (van 20 naar 60 ton per uur), ligt de bouw van een tweede verwerkingsfabriek op schema om operationeel te zijn tegen midden 2024.

Financiële resultaten

De financiële resultaten van Sipef voor het eerste halfjaar waren gemengd, met dalende inkomsten in het segment van de palmen, voornamelijk als gevolg van een aanzienlijk lagere verkoopprijs per eenheid (-26,4%). De verkoopvolumes voor de eerste helft van 2023 stegen echter aanzienlijk in vergelijking met dezelfde periode in 2022, wat hielp om de omzetdaling te verzachten.

Aan de andere kant zag de bananenproductie de inkomsten (in euro’s) aanzienlijk stijgen, met 47,7 procent. Deze groei was voornamelijk te danken aan een stijging van de gemiddelde verkoopprijs per eenheid (+17%) en een stijging van zowel de geproduceerde als de verkochte volumes (+26,3%).

Ondanks de vulkaanuitbarstingen in Papoea-Nieuw-Guinea eind juni en begin augustus, verwacht Sipef dat de resultaten van het tweede halfjaar deze van het eerste semester zouden kunnen benaderen. Het management verwacht dat de recurrente jaarresultaten van de groep “bevredigend” zullen blijven, tussen $60 en $70 miljoen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*