Salmonellabesmetting bij Barry Callebaut door levering van grondstoffen uit Hongarije

Barry-Callebaut

De oorzaak van de salmonellabesmetting bij chocoladefabrikant Barry Callebaut in Wieze is opgehelderd. Een partij verontreinigde lecithine, een grondstof, was de oorzaak van de externe besmetting, zo meldt het bedrijf. Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) was deze partij afkomstig van een Hongaarse fabrikant.

Op basis van intern onderzoek, bevestigd door de resultaten van analyses uitgevoerd door externe en onafhankelijke laboratoria, bevestigt Barry Callebaut dat. “Een partij besmette lecithine, de oorzaak van de salmonellabesmetting, is onze fabriek in Wieze binnengekomen via een extern transport. Die grondstof was afkomstig van een lecithinefabrikant,” aldus Korneel Warlop, woordvoerder van Barry Callebaut. Het bedrijf heeft de bevindingen doorgegeven aan de voedselautoriteit FAVV en de twee staan voortdurend met elkaar in contact.

Hongaarse fabrikant

Barry Callebaut zal de namen van de bedrijven niet bekendmaken zolang het onderzoek naar de oorsprong van de besmetting voortduurt, voegde de woordvoerder eraan toe. “Deze ontwikkeling is een belangrijke stap om duidelijk te maken wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor deze verontreiniging.

Volgens het FAVV ging het om een Hongaarse fabrikant van sojalecithine. Het FAVV heeft vervolgens een waarschuwing doen uitgaan via het RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed, nvdr.), aldus woordvoerster Hélène Bonte. Het FAVV heeft geen verdere informatie over de leverancier verstrekt.

Niet bij de consumenten

Vorige week had Barry Callebaut al gemeld dat geen besmette chocolade de consument had bereikt. Het bedrijf heeft zelf contact opgenomen met de 73 bedrijven die besmette producten uit de Wieze-fabriek hadden ontvangen. De SFCS bevestigt nu dat er voor de 32 in België gevestigde beursgenoteerde ondernemingen “in dit stadium van het onderzoek geen aanwijzingen zijn dat deze producten de markt hebben bereikt”.

Het SFCAS voegt eraan toe dat momenteel alleen partijen die aan Barry Callebaut gekoppeld zijn, getroffen zijn. Er is geen bewijs van andere bedrijven.

Lecithine wordt in de voedingsindustrie gebruikt als emulgator, d.w.z. een stof die wordt gebruikt om bijvoorbeeld water en vet te mengen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*