Royal A-ware neemt zuivelfabriek Olympia over

Op 19 april 2022 heeft de Nederlandse zuivelgroep Royal A-ware de aandelen verworven van Olympia Dairy in Herfelingen, een deelgemeente van Herne in Vlaams-Brabant. De zuivelfabriek wordt zo onderdeel van de Royal A-ware Group, onder voorbehoud van goedkeuring door de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Bestaande overeenkomsten en voorwaarden voor werknemers en landbouwers die melk aan Olympia leveren, zullen worden gerespecteerd.

Olympia telt ongeveer 170 werknemers en heeft een omzet van ongeveer 95 miljoen euro. Het bedrijf ontvangt dagelijks verse melk van landbouwers in een straal van 80 kilometer in de provincies Vlaams-Brabant en Wallonië, Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Namen. Bij Olympia leveren 169 landbouwers bijna 100 miljoen liter per jaar. Het bedrijf produceert een breed assortiment producten zoals melk, melkconcentraat, verse en houdbare room, boter, desserts en ijsbasissen.

Historiek

Olympia werd in 1946 opgericht als “Melkerij van Herfelingen” door Frans Van Impe. In 1991 bouwt Kamiel Van Impe een nieuwe fabriek voor de productie van lang houdbare UHT-melk en -room. Daarmee iwerden nternationale klanten en zuivelconcerns zoals Lactalis en Danone aangetrokken. In 1992 wordt de zuivelfabriek van Herfelingen juridisch omgevormd tot Olympia N.V. Zonen Luc en Marc treden in de zaak. In 2012 woedt een zware brand. De dessertafdeling raakt compleet verwoest. In de plaats komt een nieuwe versafdeling. Zeven jaar later stapt de familie Huygh in dit verhaal. Kris Huygh is sedert 2 mei 2019 de nieuwe CEO. Naast het merk Olympia worden in Herfelingen talrijke pivate label -producten bereid. Bijna alle warenhuisketens in België maken gebruik van Olympia voor één of meer verse producten.

Solide financiële basis

Luc Van Impe ziet grote gelijkenissen in de geschiedenis en de filosofie van beide bedrijven. “Dit maakt Royal A-ware een ideale partner voor ons. Deze stap creëert een solide financiële basis die stabiliteit biedt en de continuïteit van Olympia waarborgt”, zegt hij. “Samen met de familie Huygh en mijn broer Marc ben ik ervan overtuigd dat dit de beste optie is voor onze werknemers, boeren en klanten.”

Ambities voor groei in België

Voor Royal A-ware is de samenwerking met Olympia een aanvulling op haar huidige activiteiten in België en creëert het een basis voor verdere groei. Eerder kondigde het Nederlandse bedrijf al de overname aan van de melkpoederactiviteiten van FrieslandCampina in Aalter en de failliete Holbeekhoeve in Kruibeke. Samen met de bestaande fabriek in Merchtem heeft Royal-A-Ware vier productievestigingen in België.

Uitstekende reputatie

“De zuivelproducten die Olympia in Herfelingen produceert, zijn van oudsher zeer bekend en hebben een goede reputatie in België”, aldus Jan Anker, algemeen directeur van Royal A-ware. “In de meer dan 100 jaar van zijn bestaan is het familiebedrijf Van Impe uitgegroeid tot een begrip in de Belgische zuivelindustrie. Dankzij het investeringsprogramma van de familie Huygh is Olympia de afgelopen jaren aanzienlijk gemoderniseerd en zal het blijven groeien. Wij zijn dan ook verheugd dat Luc en Marc Van Impe en Kris Huygh ons bedrijf komen versterken met hun expertise.

Fotot’s: Marc Masschelein

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*