Rosa Merckx van brouwerij Liefmans overleden

Rosa Merckx, bekend als voormalig algemeen directeur van brouwerij Liefmans in Oudenaarde, is dinsdag 16 mei 2023 op 97-jarige leeftijd overleden.

Rosa Merckx startte in 1946 in de brouwerij als secretaresse en droeg vanaf de jaren vijftig bij tot het op punt zetten van de Liefmans Goudenband. Toen eigenaar Paul van Geluwe in 1972 onverwacht overleed, werd haar de leiding van de brouwerij toevertrouwd en werd zij alzo de eerste vrouwelijke directeur van een twintigste eeuwse brouwerij. Geleidelijk bouwde zij Liefmans uit tot een toonaangevende brouwerij die internationale bekendheid verwierf met onder meer de Liefmans Goudenband en de Liefmans Kriek. Toen de brouwerij in 1990 werd overgenomen door Ivan Desplenter van brouwerij Riva uit Dentergem zette zij een stap terug. Na het faillissement van de groep Riva en in 2008 de overname van Liefmans door Brouwerij Duvel Moortgat– waar haar zoon Olav werkt – keerde zij weer.

Van langsom meer groeide zij uit tot een icoon en ‘grande dame’ van de Belgische brouwerswereld en inspireerde zij menig vrouwelijke brouwmeester. Als eerbetoon voor haar inzet plaatste Duvel Moortgat haar handtekening op elke verpakking van Liefmans en staat haar profieltekening ook op het etiket van Liefmans Fruitesse. In 2014 kreeg Rosa Merckx de titel van Officier in de Kroonorde. In 2019 werd zij door de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers geëerd als ‘Edele procureur’ voor haar jarenlange inbreng in de sector.

Oprechte deelneming aan haar familie en welgemeende waardering voor haar inzet voor de Belgische bierwereld en biercultuur.

Rosa Merckx (Brugge, 15 juni 1924Oudenaarde, 16 mei 2023) was de eerste vrouwelijke Belgische brouwmeester.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*