Romain Cools neemt afscheid van de aardappelsector na een carrière van 30 jaar

Na een carrière van 30 jaar neemt de secretaris-generaal van Belgapom, Romain Cools, afscheid van de aardappelindustrie. “Deze 30 jaar zijn vol hoogtepunten geweest,” zegt Romain. “Toen ik in 1991 begon, was mijn kennis van de sector nog zeer beperkt en had de sector nog een heel ander gezicht. Elke grote stad in ons land had zijn eigen lokale aardappelhandelsorganisatie. Vandaag is alleen Belgapom actief in de aardappelhandel en -verwerking in België. De verwerkende industrie was ook niet zo groot en belangrijk als vandaag. In de afgelopen 30 jaar is de hele keten veel professioneler geworden, van de teler tot de verpakker, de handel en de industrie.

Nu is 80-90% van de telers Vegaplan-gecertificeerd en de vlotte overgang van CIPC naar alternatieve en biologische kiemremmingsmiddelen zou nooit hebben plaatsgevonden als de sector niet het niveau van professionalisme had bereikt dat die vandaag heeft. Ik ben zeer trots op de recente lancering van de prestigieuze brancheorganisatie Belpotato.be. De Belgische aardappelsector is uitgegroeid van een kleine industrie tot een belangrijke speler op het wereldtoneel. En niet alleen door de export van aardappelproducten, maar ook op het gebied van innovatie en onderzoek in alle schakels van de keten.”

Het feit dat Romain als secretaris-generaal van Europat (European Potato Trade) gedurende 15 jaar respectievelijk EUPPA (European Potato Trade) gedurende 7 jaar heeft bijgedragen aan het feit dat beide organisaties nu in Brussel zijn gevestigd, is een voorbeeld van de vergevorderde professionalisering van de sector, zegt hij. “De EU weet nu hoe ze de Europese aardappelketen moet vinden. Vroeger was het anders,” zegt hij.

Interpom


“Natuurlijk kan ik Interpom ook niet vergeten. In de jaren dat we het evenement in Kortrijk, het centrum van de Europese aardappelstreek, hebben georganiseerd, zijn we erin geslaagd er een echt evenement in de aardappelketen van te maken. Iedereen richtte zich op de ontwikkeling en concentratie van landbouwbeurzen, maar Belgapom wilde de hele keten bij dit initiatief betrekken, van akker tot vork. En we slaagden daar in. “Ik ben ervan overtuigd dat dit evenement eind november – als het kan doorgaan natuurlijk – een nieuwe impuls zal geven aan deze mooie sector, die het de laatste tijd niet gemakkelijk heeft gehad vanwege de pandemie”, aldus Romain.

Naast zijn werk bij Belgapom is Romain ook voorzitter/CEO van de Canadese NGO World Potato Congress. “Het is een geweldige ervaring geweest,” beaamt Romain. “Het leiden van het Congres in Peru geeft me nog steeds kippenvel. Vooral omdat we de gelegenheid hadden om het prachtige project met de NGO Trias te bezoeken, waar een aardappelcoöperatie in de Peruaanse Andes erin geslaagd is om – met de steun van verschillende partners in Vlaanderen – de eerste traditionele industriële productie van chuños of gevriesdroogde aardappelen op te zetten. Alleen dan kun je begrijpen hoe belangrijk de aardappel is voor het levensonderhoud van zoveel mensen over de hele wereld.”

Wereldcongres


Hoewel Romain zijn taken in Belgapom langzaam aan het afronden is, zal hij zijn carrière pas beëindigen na het Wereldcongres in Dublin. “Het congres zou dit jaar plaatsvinden, maar de pandemie gooide roet in het eten. We werken aan een aantal zeer mooie dingen die we pas volgend jaar aan de wereld kunnen presenteren. Ik ben heel dankbaar voor de prachtige kansen die ik heb gekregen.” Romain benadrukt dat hij er trots op is dat hij als voorzitter zowel het bestuur als de internationale adviseurs heeft kunnen verjongen, vervrouwelijken en internationaliseren. “WPC inc is klaar voor de toekomst,” concludeert hij.

“Als ik terugkijk op mijn werk in de Belgische en Europese aardappelindustrie, ben ik dankbaar voor de goede samenwerking, maar ook voor de goede gesprekken die ik met veel mensen uit de industrie heb kunnen voeren. Het was echter niet altijd feest. Elk jaar was er wel iets. In de jaren negentig stond een groot deel van de Nederlandse oogst onder water, daarna was er droogte en daarna regen. Guy Van den Broeke, voormalig voorzitter van Belgapom, zei me ooit: “Elk jaar is er wel iets in de aardappelbusiness. Maar het mooiste is dat de sector in september weer van start kan gaan en alle zorgen van vorig jaar kan vergeten.”

Bron: Agf

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*