Robots in voedselindustrie dragen bij aan betaalbaarheid van eten

Robotica en data-technologie spelen een steeds belangrijkere rol in de productie van ons eten. Technologie draagt onder meer bij aan de betaalbaarheid van voeding, terwijl het ook helpt om inzichten te geven over de herkomst en productie. Dat concludeert het Economisch Bureau van ING in een rapport over de sector.

Meer weten over herkomst van eten

Volgens ING willen consumenten meer weten over de herkomst van hun eten. Door data-technologie toe te passen valt hier volgens ING een wereld te winnen. Binnen de keten kan meer informatie worden uitgewisseld. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van bepaalde chips kunnen vleesproducten van bron tot bord worden gevolgd, aldus ING. De bank stelt wel dat daarvoor binnen de keten ‘verregaande samenwerking’ nodig is.

Hogere productie

Door gebruik te maken van robots kunnen fabrikanten onder meer hun productie opvoeren. Daarmee voldoen ze volgens de onderzoekers aan de wens van onder meer supermarkten, die grotere volumes vragen tegen lagere prijzen. ING stelt dat jaarlijks 1,4 miljard euro in productietechnologie wordt geïnvesteerd en de mogelijkheden zijn volgens de economen nog niet uitgeput.

Duurder

Wel meent ING dat het gebruik van robots in de voedingsmiddelenindustrie doorgaans duurder is in vergelijking met bijvoorbeeld de autobranche. Dit komt vooral doordat robots voor de voedingsindustrie op een specifiekere manier worden ingezet. Ook is in de sector veelal sprake van kleinere bestellingen. Momenteel maakt circa één op de vier fabrikanten gebruik van robotica of data-analyse.

Robots vullen tekort aan personeel op

Verder wijst ING op de krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing binnen de sector. Zo gaat een kwart van de in totaal 150.000 werknemers in de voedingsindustrie tussen nu en 2030 met pensioen. De complexere productieprocessen vragen daarnaast om werknemers met de juiste kennis en vaardigheden of om bijscholing van personeel. Wordt er voldoende geïnvesteerd, dan kunnen robots de helft van de toekomstige personeelsbehoefte vervullen. Op voorwaarde dat er voldoende investeringen gebeuren. Voor Nederland is dat ten minste  2 miljard euro tegen 2030, aldus ING.

Bron: ANP

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*