Rijstconsumptie wordt sterk afgeraden bij zwangere vrouwen!


Zwangere vrouwen moeten de consumptie van rijst en rijstvoedsel, dat anorganisch arseen bevat, beperken om placenta-overdracht naar de foetus te voorkomen, beveelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in een nieuw advies aan.

Voeding voor baby’s

Deskundigen bevelen ook aan dat jonge moeders het gebruik van deze producten tijdens de eerste maanden van het leven van een kind matigen. Arseen is een van de meest voorkomende metalloïden en heeft bij acute of chronische blootstelling waarschijnlijk aanzienlijke nadelige gevolgen voor de menselijke gezondheid. Het is echter ook een natuurlijke contaminant in levensmiddelen zoals rijst of zeewier, zo wijst de HSC erop. Aldus is blootstelling aan arseen via de voeding onvermijdelijk.


Hoewel er geen minimale toxiciteitsdrempel is en er geen zekerheid bestaat over de toxische effecten van arseen op zuigelingen of kinderen, doet de HSC verschillende aanbevelingen om overschrijding van aanvaardbare blootstellingsniveaus te voorkomen. De HGR raadt met name aan om te zorgen voor een evenwichtige en gevarieerde voeding voor zuigelingen, en niet alleen zetmeelbronnen (brood, granen) te vervangen door vaste voedingsmiddelen op basis van rijst, om te voorkomen dat rijstkoekjes als gewone snacks worden gebruikt of om moedermelk of koemelk niet te vervangen door rijstdranken.


De gemiddelde Belgische consument heeft een aanzienlijk niveau van blootstelling aan anorganisch arseen, maar onder de door toxicologen vastgestelde referentiedosis, met 0,11 mg per kilo lichaamsgewicht per dag, vergeleken met een bereik van 0,3 tot 8 mg dat problematisch kan worden.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*