“Revolutionaire samenwerking voor lagere CO2-voetafdruk van tarwemeel

Sunset over Norfolk wheat fields

Er wordt gewerkt aan een innovatief, koolstofarm tarwemeel voor de productie van brood en andere basisvoedingsmiddelen. Dit is een gezamenlijk project van Dossche Mills, een belangrijke producent en leverancier van bakkerij-ingrediënten, het Duitse landbouwhandelsbedrijf AGRAVIS Raiffeisen AG en de Nederlandse kunstmestfabrikant OCI Global. Het partnerschap heeft tot doel de milieu-impact van brood te verminderen.

De tarwe is al ingezaaid op de velden in Duitsland en zal in de zomer van 2023 worden geoogst. Dit betekent dat het koolstofarme tarwemeel in de loop van 2023 en begin 2024 aan de levensmiddelenindustrie kan worden geleverd.

Het tarwemeel wordt gemaakt van tarwe die is geteeld met OCI’s Low Carbon Nutramon-meststof. In vergelijking met traditionele meststoffen zorgt deze meststof voor een aanzienlijk (tot 50%) lagere broeikasgasbalans.

De koolstofarme meststof is ISCC PLUS-gecertificeerd, wat een verantwoorde inkoop van duurzame grondstoffen garandeert door middel van een massabalansbenadering. De meststof, geleverd door OCI, is gekoppeld aan biomethaan uit landbouwafval en reststromen als alternatief voor aardgas.

Partners

Agravis, OCI en Dossche Mills werken al lange tijd samen: Agravis en OCI voor de productie en distributie van meststoffen, Agravis en Dossche Mills voor de inzameling en verwerking van graan. Het partnerschap richt zich in eerste instantie op duurzame oplossingen om de productieketen van tarwe koolstofvrij te maken, als onderdeel van het streven naar een breder scala aan duurzaamheidsoplossingen, zoals vermindering van broeikasgassen, bodemkwaliteit, biodiversiteit, gezonde voeding en welzijn, en transparante en ethische bedrijfspraktijken.

De vermindering van de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van het project, waarbij de voetafdruk van groei tot oogst wordt bijgehouden, is REDcert-gecertificeerd op het niveau van de boerderij en wordt gefaciliteerd door Agravis. De reductiecijfers zullen aan het einde van het proefproject worden berekend.

Dossche Mills

Kristof Dossche, CEO van Dossche Mills: “Als toonaangevende molen in de Benelux verwerkt Dossche Mills grote hoeveelheden graan. Duurzaamheid staat centraal in ons familiebedrijf en we hebben ambitieuze doelstellingen voor het aanbieden van duurzaam geteelde tarwe. De samenwerking met AGRAVIS en OCI is een eerste stap naar een duurzame tarweketen en maakt deel uit van de langetermijnvisie om de overgang naar een duurzame, klimaatneutrale voedselketen te versnellen, waarvan zowel boeren als consumenten zullen profiteren. Wij zetten ons in om onze klanten tegen 2030 te bedienen in overeenstemming met de Europese regelgeving.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*