Recyclage van karton kan veelvuldig gebeuren zonder kwaliteitsverlies

Volgens recent onafhankelijk onderzoek kunnen verpakkingsmaterialen op basis van vezels – papier, karton en vouwkartons – meer dan 25 keer worden gerecycleerd met weinig of geen verlies van integriteit.

In de studie van 2021, die werd uitgevoerd door de Graz University of Technology in Oostenrijk, werden vouwkartons verschillende malen gerecycleerd om na te gaan welk effect er eventueel zou zijn op de mechanische eigenschappen van het materiaal, met inbegrip van de aangeboren sterkte en de kreukelweerstand. “In deze studie kan geen negatief effect op de mechanische eigenschappen in kwestie worden aangetoond. Het zwelvermogen van de vezel vertoonde ook geen duidelijke negatieve trend,” meldde de universiteit.

Verkeerde overtuigingen

Winfried Muehling, directeur van Pro Carton, de Europese vereniging van karton- en kartonfabrikanten, benadrukte: “De resultaten maken definitief een einde aan de gangbare overtuiging dat vezelverpakkingen slechts vier tot zeven keer kunnen worden gerecycleerd voordat zij hun integriteit verliezen. Zij onderstrepen dat papier- en kartonvezels veel duurzamer zijn dan eerder werd gedacht.

“In feite gelooft René Eckhart, senior wetenschapper aan de UT Graz, die het onderzoek leidde, dat de limiet op het aantal keren dat papier, karton en karton kunnen worden gerecycled eigenlijk meer wordt gedicteerd door het voorraadvoorbereidingsproces en de inzamelings- en recyclingquota,” voegde Muehling eraan toe.

Tegen 2030 moet 90% van papier/karton gerecycleerd raken

De studie van de UT Graz benadrukt nogmaals de vitale bijdrage van karton aan de circulaire economie en de rol die het kan spelen bij het verbeteren van de duurzaamheidspraktijken van bedrijven en merken; het huidige recyclingpercentage van papieren en kartonnen verpakkingen in Europa ligt momenteel rond de 84,2%[1] en de Europese papierindustrie heeft zich ten doel gesteld om tegen 2030 90% te recyclen. Karton is ook biologisch afbreekbaar, een proces dat gewoonlijk wordt aangeduid als “organische recycling”.

In het universiteitsrapport wordt ook gewezen op de milieuvoordelen van meer recyclinglussen. “Hoe meer hetzelfde verpakkingsartikel kan worden gerecycleerd, hoe positiever zijn milieu-impact,” aldus de studie.

Winfried Muehling voegt daaraan toe: “Om ons circulaire bedrijfsmodel te laten werken, zullen we altijd een gezonde mix van nieuwe en teruggewonnen vezels nodig hebben. Sommige afnemers hebben specifieke productvereisten die alleen het gebruik van primaire vezels toestaan, bijvoorbeeld die afnemers die een verpakking nodig hebben voor direct contact met vochtige of vette levensmiddelen zoals chocolade. Andere voorbeelden zijn luxeverpakkingen met speciale eisen voor “witheid” of “stijfheid” van het materiaal, waarvoor zeker nieuwe vezels nodig zullen zijn.

“Voor onze industrie is het van essentieel belang dat alle vezelmaterialen op de markt worden ingezameld, gesorteerd en gerecycleerd. Virgin en teruggewonnen vezels zijn allemaal even belangrijk voor de circulaire economie, die veel merken en detailhandelaren willen ondersteunen,” concludeert Muehling.

Het volledige verslag is hier te lezen

Foto; Pixabay

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*