Recordproductie Belgische wijn in 2018

Met bijna twee miljoen geproduceerde liter was 2018 een absoluut recordjaar voor de Belgische wijnboeren, meldt De Tijd. Nooit eerder werd zo veel Belgische wijn geproduceerd. Het totaal van 1.962.000 liter wijn is meer dan het dubbele van in 2017 (947.000 liter) en ook bijna dubbel zo veel als het vorige record uit 2015 (1.025.499 liter). De warme zomer van 2018 speelde daarbij een grote rol, want die zorgde voor een veel grotere opbrengst per hectare.

Maar niet enkel de warme zomer was verantwoordelijk voor de grote productie. Ook het stijgende aantal wijnbouwers en de groeiende bestaande wijngaarden. Tussen 2014 en 2018 steeg het aantal Belgische wijnbouwers van 96 naar 134 en klom het totale areaal van 192 naar 383 hectare. “De wijngaarden die in de afgelopen jaren zijn aangeplant, worden ouder”, vult Ghislain Houben, hoogleraar aan de Universiteit Hasselt en gespecialiseerd in wijn, aan in De Tijd. “Dat betekent dat ze meer druiven opleveren. Ook dat stuwt de Belgische productie.” Volgens wijnkenner en –auteur Peter Doomen zijn de officiële cijfers bovendien een onderschatting: “Alleen geregistreerde professionals tellen mee. En wie nieuwe ranken aanplant, is niet verplicht die meteen te registreren.”

Belgische wijn: niet noodzakelijk een succesverhaal

Volgens Houben en Doomen zijn er wel enkele mogelijke gevaren verbonden aan de groei. “De sector zal verder groeien, maar dat zal met horten en stoten gebeuren”, aldus Doomen. “Veel wijnboeren leveren uitstekende kwaliteit, maar er zit ook kaf tussen het koren. Er zullen in de komende jaren veel boeren noodgedwongen moeten stoppen, terwijl ze grote investeringen hebben gedaan. Nu zijn veel Belgen uit chauvinisme bereid wat meer te betalen voor Belgische kwaliteit, maar dat blijft niet duren.”

Export is noodzakelijk

Daarnaast wordt Belgische wijn vooral in België gedronken. “Van een internationaal karakter is nog geen sprake”, geeft Houben aan. “Als het aanbod blijft stijgen, moet er iets gebeuren. Ofwel vinden de Belgische wijnboeren een manier om te exporteren, ofwel gebeurt hier wat nu al gebeurt in Nederland. Daar is een overaanbod en worden verschillende wijngaarden gerooid omdat ze niet meer winstgevend zijn.”

Duurder

Exporteren is evenwel geen sinecure. Belgische wijn is namelijk vrij duur, omdat Belgische wijnboeren hogere kosten hebben dan hun collega’s in het zuiden. “Dat komt door ons klimaat”, legt Houben uit. “Een Belgische hectare wijnranken levert gemiddeld 3.000 liter wijn per jaar op. In het zuiden van Europa is dat 10.000 liter. Dankzij het warme weer van vorig jaar nam de productiviteit per hectare wel toe. Ze liep op naar 5.000 à 6.000 liter per hectare.”

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*