Recessie, banenverlies, een andere pandemie en protectionisme: laat dit NIET de nieuwe werkelijkheid worden!

“Een langdurige wereldwijde recessie”, “hoge werkloosheid”, “een andere besmettelijke ziekte-epidemie” en protectionisme staan bovenaan de lijst van kortetermijnbelangen voor het bedrijfsleven, volgens het rapport van het World Economic Forum, COVID-19 Risks Outlook: A Preliminary Mapping and Its Implications, dat vandaag is uitgebracht.
Het legt uit dat we niet bereid zijn om de gevolgen van grootschalige milieu-, maatschappelijke en technologische risico’s aan te pakken.
Maar een “groen herstel” en meer veerkrachtige, “samenhangende, inclusieve en gelijke samenlevingen” kunnen ontstaan als leiders nu handelen.

De economische nood en de sociale ontevredenheid zullen de komende 18 maanden toenemen, tenzij de leiders, bedrijven en beleidsmakers in de wereld samenwerken om de gevolgen van de pandemie in goede banen te leiden. Naarmate de economieën zich herstellen, is er een kans om meer sociale gelijkheid en duurzaamheid in het herstel in te bouwen, waardoor een nieuw tijdperk van welvaart wordt ingeluid. Dit zijn de conclusies van het rapport VIDOC Risk Overview 19: An Initial Mapping of Risks and Implications, dat vandaag is uitgebracht.

Rapport

Het rapport, dat in samenwerking met Marsh & McLennan en Zurich Insurance Group is opgesteld, brengt de standpunten van bijna 350 risicodeskundigen samen die zijn gevraagd om de komende 18 maanden te kijken en hun grootste zorgen te rangschikken in termen van waarschijnlijkheid en impact voor de wereld en voor het bedrijfsleven. De onmiddellijke economische impact van COVID-19 domineert de perceptie van risico’s voor het bedrijfsleven. Deze variëren van een langdurige recessie, tot een verzwakking van de begrotingsposities in grote economieën, tot strengere beperkingen op het grensoverschrijdende verkeer van goederen en personen, tot de ineenstorting van een grote opkomende markt.

Pak toekomstige systeemschokken ook aan!

Recessie, banenverlies, een andere pandemie en protectionisme: laat dit NIET de nieuwe werkelijkheid worden!

Bij het onderzoek naar de onderlinge verbanden tussen risico’s roept het verslag de leiders ook op om nu een lawine van toekomstige systeemschokken aan te pakken, zoals de klimaatcrisis, geopolitieke turbulentie, groeiende ongelijkheden, geestelijke gezondheidsproblemen van de bevolking, tekortkomingen in het technologisch bestuur en de gezondheidsstelsels die onder voortdurende druk staan.

Deze risico’s op langere termijn zullen ernstige en verstrekkende gevolgen hebben voor de samenleving, het milieu en het bestuur van geavanceerde technologieën. Het verslag versterkt de oproepen in het Global Risks Report 2020, waarin een multistakeholdergemeenschap milieurisico’s rangschikt onder de top vijf van wereldwijde risico’s in het komende decennium, en ook waarschuwt voor de immense druk op de gezondheidsstelsels.

Bekendste risico’s

Recessie, banenverlies, een andere pandemie en protectionisme: laat dit NIET de nieuwe werkelijkheid worden!

De laatste update biedt een eerste blik op zowel de bekende risico’s, die door de crisis kunnen worden versterkt, als op nieuwe risico’s die zich kunnen voordoen. Tweederde van de respondenten noemt een “langdurige wereldwijde recessie” als de belangrijkste zorg voor bedrijven. De helft zei dat het faillissement en de consolidatie van de industrie, het falen van de industrie om te herstellen en de verstoring van de toeleveringsketens kritieke punten van zorg waren.

Data

Door de versnelde digitalisering van de economie tijdens deze pandemie zijn cyberaanvallen en gegevensfraude ook grote bedreigingen – volgens de helft van de respondenten – terwijl computerinfrastructuur en netwerkfouten ook een groot probleem vormen. Ook geopolitieke verstoringen en strengere beperkingen op het verkeer van personen en goederen staan bovenaan de lijst.

Inzicht tot creatie van welvaart

Recessie, banenverlies, een andere pandemie en protectionisme: laat dit NIET de nieuwe werkelijkheid worden!

Een tweede rapport, Challenges and Opportunities in a Post-COVID-19 World, maakt gebruik van de ervaring en inzichten van opinieleiders, wetenschappers en onderzoekers om nieuwe mogelijkheden te identificeren om een meer welvarende, rechtvaardige en duurzame wereld op te bouwen.

Anders, beter én duurzamer

“De crisis heeft levens en levensonderhoud verwoest. Het heeft een economische crisis met verstrekkende gevolgen teweeggebracht en de tekortkomingen van het verleden aan het licht gebracht. Naast het beheer van de onmiddellijke gevolgen van de pandemie moeten de leiders samenwerken en met alle sectoren van de samenleving om bekende opkomende risico’s aan te pakken en veerkracht op te bouwen tegen de risico’s die nog niet bekend zijn. We hebben nu een unieke kans om deze crisis te gebruiken om de dingen anders te doen en betere, duurzamere, veerkrachtigere en inclusieve economieën op te bouwen”, aldus Saadia Zahidi, uitvoerend directeur van het World Economic Forum.

Peter Giger, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group: “De COVID-19-crisis heeft aangetoond dat het cruciaal is om existentiële risico’s in gedachten te houden, en klimaatverandering is daar één van. Als we onze economieën weer op gang brengen, wijzen veranderingen in de werkpraktijken en de houding ten opzichte van reizen, woon-werkverkeer en consumptie allemaal op nieuwe manieren om een duurzamere en minder koolstofintensieve toekomst te bereiken. »

Sociale zekerheid

“De pandemie zal langdurige gevolgen hebben, aangezien de hoge werkloosheid het vertrouwen van de consument, de ongelijkheid en de welvaart aantast en de doeltreffendheid van de sociale zekerheidstelsels in twijfel trekt. Door de aanzienlijke druk op de werkgelegenheid en het onderwijs – meer dan 1,6 miljard studenten gingen tijdens de pandemie niet naar school – lopen we het risico nog een generatie te verliezen. Beslissingen die nu worden genomen, zullen bepalen hoe deze risico’s of kansen zich voordoen. »

Samenwerking tussen regeringen en de particuliere sector MOET doeltreffender

John Doyle, President en CEO van Marsh, zei: “Nog voor de COVID-19-crisis hadden organisaties te maken met een zeer complex en onderling verbonden mondiaal risicolandschap. Van cyberdreigingen tot toeleveringsketens en het welzijn van hun collega’s, bedrijven zullen nu veel van de structuren waar ze ooit op vertrouwden, heroverwegen. Om de voorwaarden te scheppen voor een sneller herstel en een veerkrachtigere toekomst, moeten de regeringen en de particuliere sector doeltreffender samenwerken. Naast grote investeringen om de gezondheidsstelsels, de infrastructuur en de technologie te verbeteren, moet een van de gevolgen van deze crisis zijn dat de samenlevingen veerkrachtiger worden en beter bestand zijn tegen toekomstige pandemieën en andere grote schokken. »

Beide publicaties zijn ontwikkeld met de steun van de Global Risk Advisory Board van het World Economic Forum en profiteren van de voortdurende samenwerking met strategische partners Marsh & McLennan en Zurich Insurance Group.

Lees hier het volledige verslag en een tweede publicatie Challenges and Opportunities in the Post-COVID-19 World hier.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*