Realco verlengt houdbaarheidsdatum voedingsmiddelen

De uiterste houdbaarheidsdatum (Te Gebruiken Tot-datum (TGT)) heeft ernstige consequenties als je weet dat er jaarlijks 88 miljoen ton voedsel wordt weggegooid in Europa. Daar is ook een kost van 143 miljard euro aan verbonden. Dit fenomeen is zowel ethisch, ecologisch en sociaal-economisch alarmerend omdat het een directe impact heeft op de producent, de verwerker, de distributeur, de retailer en natuurlijk ook de consument.

Realco verlengt houdbaarheidsdatum voedingsmiddelen

Realco heeft een grote studie georganiseerd over de reiniging in tal van voedingszaken. Het gaat hier om een onderzoek dat tot stand kwam met de hulp en steun van het Waals gewest en twee andere partners: de universiteit van Luik en het moleculaire labo Genalyse Partner. Het onderzoek duurde twee jaar!

Het project “Biofilm Expert” had als doel de impact te analyseren van verschillende reinigingsmethodes, met inbegrip van de implementatie van regelmatige enzymatische reiniging, op de kwaliteit en dus de houdbaarheid van voedsel in zeer gevoelige sectoren, zoals productiehallen voor kant-en-klare maaltijden, keukens van collectiviteiten, zuivelbedrijven met kaasproductie, uitsnijderijen en slagerijen.

Realco verlengt houdbaarheidsdatum voedingsmiddelen

“Ons uitgangspunt was relatief eenvoudig: de microbiologische kwaliteit van de installaties is gerelateerd aan de kwaliteit van het eindproduct. Als de productie-installaties besmet zijn met bederfveroorzakende bacteriën, kunnen deze het voedsel verontreinigen, waardoor het sneller zal bederven. “verklaart Laurent Delhalle, Senior Scientist bij het departement voedingswetenschappen van de Universiteit van Luik. “Wat moet er dan gedaan worden om het risico op microbiologische besmetting in de hele productieketen tot een minimum te beperken? We hebben de resultaten van een klassieke reiniging op basis van de traditionele chemische producten tegenover de resultaten geplaatst van een reiniging met enzymen en dat bij verschillende frequenties. »

Realco verlengt houdbaarheidsdatum voedingsmiddelen

Biofilms

Realco verlengt houdbaarheidsdatum voedingsmiddelen

Detergenten op basis van enzymen hebben de bijzonderheid om biofilms aan te vallen. Een biofilm bezit een natuurlijke schil die 99% van de bacteriën beschermt, waardoor ze tot 1000 keer beter bestand zijn tegen conventionele reinigings- en desinfectiemiddelen, maar ook beter beschermd tegen andere externe stressfactoren zoals temperatuur, chemische middelen en mechanische krachten. Het gaat dan om nesten van bacteriën die het voedsel infecteren terwijl ze zich vrijelijk vermenigvuldigen en soms zelfs pathogeen blijken te zijn. Denk maar aan de ernstige en onvoorspelbare besmettingen zoals Listeria, Salmonella, E.coli, enz. die we al meemaakten. Door het afbreken van het membraan van biofilms maken enzymen de bacteriën toegankelijk voor een grondige desinfectie: de infrastructuur is dan schoner en het risico op voedselbesmetting wordt daardoor sterk verminderd.

Bewijs

Realco verlengt houdbaarheidsdatum voedingsmiddelen
Het onderzoek gedurende opeenvolgende weken en de impact van het toepassen van enzymatische reiniging, het verminderen daarvan en het overgaan op de klassieke reiniging
Realco verlengt houdbaarheidsdatum voedingsmiddelen
Zelfde grafiek als boven, maar nu met het aantal goede/slechte bacteriën. Groen is dus O.K.! Ook hier een duidelijke verbetering tijdens het reinigen met enzymen.

“Op basis van honderden rigoureuze monsters hebben we wetenschappelijk kunnen aantonen dat de uitroeiing van biofilms op oppervlakken en gereedschappen die tijdens het hele productieproces worden gebruikt, de kwaliteit van de eindproducten en dus de houdbaarheid ervan verhoogt. “zegt Sébastien Fastrez, R&D-directeur bij Realco. “In het specifieke geval van verse hamburgers, waar de productielijn regelmatig en preventief werd behandeld met de enzymatische oplossingen van Realco, gingen we zelfs van 11 tot 24 dagen.»

De conclusies van dit onderzoeksproject, dat mogelijk werd gemaakt dankzij de financiering door DGO6 (het Portaal voor Onderzoek en Technologie in Wallonië), zijn onlangs gepubliceerd in het Zwitserse tijdschrift Frontiers, een van de meest vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften in de wereld van de microbiologie.

Maakt minder voedselverspilling mogelijk

“In het licht van de vele ecologische en gezondheidsuitdagingen is het verminderen van voedselverspilling en de druk op de industrie een absolute must. “besluit George Blackman, CEO van Realco. “Door de kwaliteit en daarmee de houdbaarheid van producten in de voedselverwerkende en professionele keukensector aanzienlijk te optimaliseren, zijn we erin geslaagd te bewijzen wat geen enkele chemische reinigingsoplossing kan bereiken. »

Over Realco :

Realco is gevestigd in het wetenschapspark van Louvain-la-Neuve en is al meer dan 30 jaar actief op de golf van de milieubiotechnologie. Dit Belgische bedrijf, dat de grenzen van de klassieke chemie verlegt door het ontwikkelen, produceren en distribueren van hygiënische oplossingen en processen op basis van enzymen, is zo wereldleider geworden op het gebied van hygiëne en enzymatische decontaminatie, wat de weg vrijmaakt voor efficiëntere, zuinigere en milieuvriendelijkere oplossingen. Realco biedt innovatieve oplossingen aan zowel particulieren als aan de voedingsindustrie, collectieve en commerciële catering, dankzij voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf telt meer dan 50 werknemers en kan een significante stijging van zijn zakencijfer voorleggen. Bovendien kan het rekenen op een afdeling in de Verenigde Staten (Realzyme) om de trans-Atlantische verkoop te dynamiseren.

This post is also available in: nlNederlands frFrançais (Frans)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*