Pulsvisserij doodt 57% van de zeebodemsoorten

Tot deze conclusie komt het Britse Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Cefas) in zijn recente studie. De traditionele visserij heeft in vergelijking een impact van 21 procent op de biodiversiteit. Dat staat te lezen op de website van le Journal de l’Environnement.

Cefas vergeleek in zijn studie twee gelijkaardige Britse visserijgebieden en analyseerde de hoeveelheid en de gezondheidstoestand van de vissoorten. Het enige verschil tussen de twee visgebieden is dat er slechts in één van beide gebieden pulsvissers actief zijn.  

Uit de studie bleek dat het gebied waar elektrisch gevist wordt, een pak meer aan biodiversiteit moet inboeten. Het gebied verloor maar liefst 57% van zijn soorten. In het andere visserijgebied, was 21% van de soorten uitgestorven. “Deze studie is de eerste in zijn soort die de effecten in het veld beoordeelt”, benadrukt Didier Gascuel, hoogleraar visserij-ecologie aan de Agro Campus Ouest.  

Minder biodiversiteit

Door elektrische schokken in zee te sturen, vangen pulsvissers gemakkelijker platvis. Maar daarbij vernietigde dit de helft van de organismen die op het laagste zeeniveau leven. Volgens de onderzoekers verdwenen 17 diersoorten en alle aanwezige soorten werden sterk beïnvloed door de pulsvisserij. Zo telden ze 2,6 keer minder tong en de helft minder stekelroggen.  

Meer aaseters

Daarnaast werd een groeiend aantal aaseters waargenomen, zoals de heremietkreeft. “De invasie van de verschillende soorten aaseters is een teken dat het hele ecosysteem, dat aan biodiversiteit en veerkracht verliest, in gevaar is”, legt Gascuel uit.  

Afgelopen februari heeft de EU beslist om de pulsvisserij vanaf 1 juli 2021 definitief te verbieden in alle Europese wateren. Nederland besloot op 9 oktober dit verbod aan te vechten bij het Europese Hof van Justitie.

Bron: Le Journal de l’Environnement / VILT

Beeld: ILVO

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*