Proteïne van de toekomst uit Fins Solar Food Laboratory

Het Finse bedrijf Solar Foods ontwikkelde een nieuwe, revolutionaire voedingsstof die bijna letterlijk uit de lucht komt vallen. Het eiwit, gebaseerd op waterstof en bodembacteriën, zal tegen 2025 moeten concurreren met soja. Men is overtuigd dat “Solein” minstens tien keer zo efficiënt zal zijn.

Food for the Future

Door bacteriën te mengen met waterstof ontstaat een soort meel dat misschien wel het voedsel van de toekomst wordt. Het idee voor kosmisch voedsel ontstond al in de jaren zestig en wordt nu voor het eerst toegepast in het Helsinki Solar Food Laboratory.

Het project ging van start in 2018. De makers kregen al snel een Europese goedkeuring om het op de markt te brengen.

“We maken ons product, Solein, door CO2 uit de lucht te halen met een speciale technologie, en daar dan water, voedingsstoffen en vitamines aan toe voegen”, klinkt het bij het Finse Solar Foods. Het water wordt door middel van elektrische stroom afgebroken tot waterstofmoleculen, wat resulteert in een geelachtig eiwitmeel, dat zelf geen geur of smaak heeft. Solein is een proteïnerijk goedje dat lijkt op bloem en dat voor de helft bestaat uit proteïnes, 5 tot 10 procent vet en 20 tot 25 procent koolhydraten. Het is de bedoeling dat het geur- en kleurloos is, want zo kan het voor bijna alle soorten voedsel worden gebruikt. Ontwikkelaars zien het als een mogelijke basis voor pasta en brood, maar het kan ook palmolie in sauzen, koekjes, etc. vervangen.

Ook in de vleesindustrie kan dit poeder “Solein” een zeer belangrijke rol gaan spelen. Al in 2025 verwacht de fabrikant de prijs van soja te kunnen evenaren, waardoor het een interessant alternatief is voor dierenvoeding. Het nieuwe eiwit kan worden gebruikt als basis voor vlees of gekweekte vis. En ecologisch heeft het best ook veel troeven. “Het hele productieproces is klimaatneutraal. Zo maken we voor 100 procent gebruik van hernieuwbare zonne-energie om een natuurlijke fermentatie te bekomen.” Het proteïnepoeder wordt helemaal binnenskamers gemaakt, wat betekent dat Solar Foods niet afhankelijk is van landbouwgrond of gunstige weersomstandigheden.

Geld ophalen

Omdat er bijna geen oppervlak en vrijwel geen grondstoffen nodig zijn, beschrijven Finse wetenschappers hun systeem als hyperbestendig en duurzaam. De ononderbroken beschikbaarheid en lage kosten van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zijn echter een eerste vereiste, aangezien elektriciteit een belangrijk onderdeel van dit proces is. Solar Foods heeft vorig jaar al een eerste investeringsronde van 5,5 miljoen euro voor ontwikkeling en commercialisering binnengehaald.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*