Vitamine B12 kom je overal tegen, in sojamelk, in vegagehakt en in boter in de supermarkt en natuurlijk in de vitamineschappen van de natuurwinkel. Wat is deze vitamine precies? En waar is het goed voor?
Om
het belang van B12 meteen stevig neer te zetten: zonder deze vitamine
zou er geen leven zijn op onze aardbol. Professor Eddy Smid van
Wageningen University & Research beschrijft B12 als ‘een van de
ketens die ons ecosysteem samenbinden’. ,,Planten kunnen geen B12
aanmaken en hebben het ook niet nodig. Dieren, zoals de mens, kunnen
niet zonder maar kunnen het ook niet zelf produceren.’’
Dat
kunnen alleen bepaalde bacteriën, zegt Smid. ,,Die bacteriën produceren
B12 bijvoorbeeld van plantenrestanten in de pens en darmen van
herbivoren. Daarna verspreidt de vitamine zich door het hele lichaam.
Deze prooidieren, zoals koeien, worden door vleeseters gegeten. Zo bindt
B12 het hele ecosysteem samen.’’
Tempé
De professor kon met zijn collega’s in Wageningen een vleesvervanger die kweken, zoals tempé, maar dan ook geteeld in onze lage landen. ,,Tempé maak je vandaag met gefermenteerde sojabonen, maar soja wordt vooral uit Zuid-Amerika ingevlogen. Dat is ecologisch onhandig. Wij zochten een Europees gewas met vergelijkbare voedingswaarde en kwamen op lupine uit. Met de juiste schimmel konden we daar tempé van maken.’’
Als een vleesvervanger ook echt vlees moet vervangen, kan het geen kwaad als die dezelfde vitamines bevat. Vorig jaar wist het team van Smid die klus te klaren. ,,Wij wilden er B12 in krijgen. Uiteindelijk ontdekten we een bacterie die in Zwitserland voor Emmentaler-kaas wordt gebruikt.’’
Het resultaat is een vleesvervanger die dezelfde hoeveelheid B12 als een beefburger oplevert, zonder dat dit kunstmatig toegevoegd hoeft te worden. ,,We zijn nu met bedrijven in gesprek om dit product snel op de markt te brengen. Ondertussen werken we hard om het concept naar andere levensmiddelen uit te breiden.’’
Bron: AD
Geef als eerste een reactie