Proefbrouwerij in labo van Roman geïnstalleerd

Eind 2020 besloot Brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van België, bekend van Ename abdijbier, Gentse Strop, Adriaen Brouwer, Roman Pils, etc., te investeren in een proefbrouwerij voor hun laboratorium. Dit om een kwalitatieve receptuurontwikkeling te kunnen garanderen. Uiteindelijk besloten ze om een Coenco 60l pilootinstallatie uit te proberen, na een testperiode van enkele maanden werd uiteindelijk beslist om de installatie aan te kopen.

Een half jaar en vele proefbrouwsels later gingen we op bezoek bij Sander Vercruysse (Laboratoriummedewerker/Brouwer) en Andries Fonteyne (Brouwer) om te luisteren naar hun verhaal en ervaring met de Coenco proefbrouwerij.


Hoe hebben jullie in het verleden de proefrecepten gebrouwen? Op welk moment heb je beslist om een proefbrouwerij aan te kopen?

Het idee om een kleinere installatie aan te schaffen voor testbrouwsels bestaat al een tijdje. Vroeger tapten we wort voor testbrouwsels uit onze grote brouwzaal van 150hl. Dit wort werd gekookt in een aparte kookketel op gas. Op een zeer traditionele manier.

We proberen onze bieren altijd naar een hoger niveau te tillen. En omdat we vaak brouwen voor derden die proefstalen verwachten, voelden we de behoefte om op een kleine maar professionele manier te experimenteren met onze bestaande en nieuwe recepten.

Het idee dat we de kwaliteit konden optimaliseren en zelf slimmer konden worden, overtuigde ons om op zoek te gaan naar een geschikte installatie.

Hoe zijn jullie bij Coenco terechtgekomen?

De naam van Coenco kwam meteen bovendrijven. Een van onze collega’s had al contact met jullie gehad op de Braubeviale en Coenco is een gekende naam in de brouwerijsector, zeker voor kleinere installaties. De eigenaar van de brouwerij, Carlo Roman heeft contact opgenomen met Coenco en zo is het allemaal begonnen.
De vroegere proefbrouwsels hadden dus nog een behoorlijke progressiemarge?

Ja, want in het verleden konden we niet erg flexibel zijn. Het wort was altijd hetzelfde, het enige wat we konden doen was kleine wijzigingen aanbrengen aan de hop.

150 hectoliter was het kleinste dat we konden brouwen, dus het was niet mogelijk om daarmee goede proefbrouwsels te maken. Wat we soms deden, was een brouwsel eerst helemaal op papier uitwerken, en dan meteen op grote schaal gaan brouwen.

Hoe helpt deze oplossing om op kleine schaal kwaliteitsbier te brouwen?

We hebben nu als proefinstallatie 60l brouwerij Roman veel meer mogelijkheden om onze ideeën meteen in de praktijk te brengen. We kunnen nu bijvoorbeeld proeven doen met speciale moutsoorten of granen. Of we kunnen spelen met de maischtemperaturen. We kunnen ook verschillende brouwtechnieken gebruiken en veel verschillende bierstijlen uitproberen

Als we voor derden brouwen, kunnen we hen nu ook verschillende versies van één bier laten proeven. Niet langer bieren uit het labo, maar bier uit een echte professionele installatie! Het resultaat is representatief voor de bieren die we in onze grotere brouwzaal brouwen.

We kunnen nu ook brouwtrainingen geven aan onze medewerkers. Wij vinden het belangrijk dat al onze medewerkers weten hoe het brouwproces in zijn werk gaat. 60 liter is daarvoor het perfecte volume. En als een proefbrouwsel mislukt, is er nauwelijks verlies, maar we hebben er wel veel van geleerd.

Wat is uw algemene gevoel over de installatie?

Het is een zeer solide installatie die aan al onze behoeften voldoet. Deze installatie is ook meer geautomatiseerd dan onze grote brouwzaal. Dankzij de PLC-sturing hebben we bijvoorbeeld een heel stabiel roer schema. De filtratie verloopt zeer vlot en we hebben een mooie roterende boil.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*