Problemen met de etikettering van voedingsproducten? Hoe wijzigingen melden?

Het conflict in Oekraïne leidt tot tekorten aan bepaalde grondstoffen, zoals zonnebloemproducten (zonnebloemolie, zonnebloempitten, enz.). Dit dwingt sommige voedselproducenten ertoe de samenstelling van hun producten te wijzigen. Zij moeten deze veranderingen vermelden in de etikettering van deze levensmiddelen of op het daartoe opgerichte websiteplatform.

Om de belangen van de consument en de continuïteit van de productie op het vlak van voedselveiligheid te vrijwaren, heeft de FOD Economie, in overleg met de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), een procedure uitgewerkt voor een tijdelijke afwijking: Ondernemingen die niet in staat zijn de verpakking of etikettering van hun producten onmiddellijk te wijzigen, kunnen deze blijven verkopen op voorwaarde dat zij de consumenten op een alternatieve manier informeren.

Daartoe is een speciaal onlineplatform opgezet. Op dit platform kunnen bedrijven de autoriteiten voor elk getroffen product meedelen welke ingrediënten zijn gebruikt om de ontbrekende grondstoffen te vervangen.

In sommige gevallen is de uitzonderingsprocedure niet van toepassing. Daarom kan het platform niet altijd worden gebruikt. De volledige voorwaarden voor het gebruik van de procedure zijn te vinden op de website van de FOD Economie. Daar vindt u ook instructies over hoe u wijzigingen in allergenen- en voedingswaarde-informatie kunt melden.

Wilt u een wijziging in de etikettering melden? U kunt het platform vinden via de volgende link:

labellingderogation.economy.fgov.be.

Foto: wikimedia commons

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*