Prinses Astrid : ere-grootmeester van de Roerstok

Sinds 2016 is de biercultuur in België opgenomen in de #UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid maar ook over de grenzen, in Europa en bij uitbreiding de hele wereld worden Belgische bieren gesmaakt. Japan is hiervan een goed voorbeeld, waar al meer dan 10 jaar Belgian Beer Weekends worden georganiseerd. Tijdens zo’n bierweekend werd Prinses Astrid geïntroniseerd als ere-grootmeester van de Roerstok.

Wat begon als een klein evenement van 3 dagen in 2010 is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende outdooractiviteiten in Japan met meer dan 1,3 miljoen bezoekers over alle edities heen! De Prinselijke missie Japan o.l.v. H.K.H. Prinses Astrid doet het Belgian Beer Weekend in Tokyo aan. Ter gelegenheid van de plechtige openingsceremonie van dit Belgisch Bierweekend werd H.K.H. Prinses Astrid geïntroniseerd als Ere-Grootmeester in het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers.

Diversiteit

Onze Belgische biercultuur is zo bijzonder omwille van de grote diversiteit. Belgisch bier staat synoniem voor degusteren, genieten en ontdekken van vele smaken, geuren, kleuren en stijlen. Een glas Belgisch bier is meer dan enkel een licht alcoholhoudende gefermenteerde drank, het is het resultaat van baanbrekend vakmanschap doorheen vele generaties. Volgens UNESCO omvat immaterieel cultureel erfgoed alle tradities, gebruiken, gewoonten en technieken die we vandaag koesteren en willen doorgeven aan de volgende generaties, en die uiting geven aan een culturele identiteit en diversiteit. De biercultuur in België is dan ook in 2016 terecht opgenomen in de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Export bier: meer dan 75% van de bierproductie

Deze rijke en unieke traditie wordt ook hoe langer hoe meer gewaardeerd over de landsgrenzen, meer dan 75% van de Belgische bierproductie wordt jaarlijks uitgevoerd over de hele wereld. Na de moeilijke voorbije 2 jaren, is het belangrijk om een duidelijk statement te maken dat de biercultuur in België nog springlevend is. De prinselijke missie naar Japan vormt hiervoor de ideale gelegenheid vermits er in Japan ook al een lange traditie van Belgisch bier bestaat en Japan een belangrijke afzetmarkt voor Belgische bieren is.

Ere-Grootmeester in het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers

Zo wordt er in Japan al sedert 2010 een Belgian Beer Weekend georganiseerd. Wat aanvankelijk begon met één klein evenement van 3 dagen groeide geleidelijk aan uit tot meerdere Weekends in verschillende steden en tot één van de meest toonaangevende outdooractiviteiten in Japan met meer dan 1,3 miljoen bezoekers over alle edities heen! Tijdens de Prinselijke missie Japan onder leiding van H.K.H. prinses Astrid wordt het BBW in Tokyo aangedaan. Ter gelegenheid van de plechtige openingsceremonie van dit Belgisch Bierweekend werd H.K.H. Prinses Astrid geïntroniseerd als Ere-Grootmeester in het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers. Een 10-tal brouwers zijn mee afgereisd, hebben er belangrijke contacten gelegd en nieuwe overeenkomsten ondertekend om de continuïteit van hun aanwezigheid op de Japanse markt de komende jaren verder te kunnen uitbouwen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*