
Kellogg’s dochteronderneming Pringles vermindert haar koolstofuitstoot en waterverbruik aanzienlijk. Johan Van Batenburg, plant manager van Pringles Mechelen: “De installatie van de nieuwe verbrandingsoven vermindert onze koolstofvoetafdruk met 35%. Met het nieuwe waterzuiveringssysteem willen we de watervoetafdruk van de fabriek met meer dan 50% verminderen, waardoor we een internationale pionier worden.
Pringles installeert een nieuwe verbrandingsoven in de fabriek in Mechelen-Zuid, die de koolstofuitstoot zal helpen verminderen. Bovendien zal de installatie de buurt meer ontzien door de geluids- en geurhinder tot een minimum te beperken. De investering kost 13,5 miljoen euro en draagt bij tot de doelstelling van Pringles om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 45% te verminderen.


Vermindering van het elektriciteitsverbruik met 80
Johan Van Batenburg, plant manager, legt ook uit: “De installatie van de nieuwe verbrandingsoven heeft verschillende voordelen: hij vermindert de CO2-uitstoot met 35% en het elektriciteitsverbruik met 80%, elimineert thermische oliën, heeft een hogere productiecapaciteit, is gemakkelijker te onderhouden en te bedienen en is tot slot compatibel met een waterstofsysteem.
Circulair gebruik van water
In samenwerking met Pantarein, een bedrijf dat zich bezighoudt met ecologische oplossingen voor waterbehandeling in de industrie, beschikt de fabriek van Pringles ook over een nieuw waterbehandelingssysteem. Met dit systeem wil Pringles de watervoetafdruk van zijn fabriek met meer dan 50% verminderen. Dit gebeurt op twee manieren: ten eerste door afvalwater te behandelen om er drinkwater van te maken en ten tweede door het resterende water dat in het productieproces wordt gebruikt opnieuw te gebruiken. Dit laatste omvat de stoom en warm en koud water dat nodig is voor de verschillende productiestadia.
De oprichter van Pantarein, Piet De Langhe, wil dat het systeem medio 2023 volledig operationeel is. “We zullen het water in drie stappen zuiveren: biologisch, met ultrafiltratie en omgekeerde osmose. We scheiden één voor één de oliën van het water, filteren bacteriën en verontreinigingen eruit, verwijderen alles wat biologisch afbreekbaar is en halen tot slot zouten en mineralen uit het water. Wat overblijft is zuiver drinkwater. Bovendien wordt een afvalstroom uit dit zuiveringsproces door derden gebruikt om energierijk biogas te produceren.
Daarmee is Pringles Mechelen een pionier onder de Kellogg’s fabrieken. De hier ontwikkelde technologieën worden uitgebreid naar het internationale netwerk van Kellogg’s.
Bron: Fevia
Geef als eerste een reactie