Prijzen voedingsgrondstoffen dalen gigantisch

De voedselgrondstoffenprijsindex is terug op het niveau van vóór de Russische inval in Oekraïne. De hervatting van de graanleveringen uit Oekraïne bracht de markt tot rust. Nu het vervoer van graan per schip over de Zwarte Zee weer mogelijk is, lijken handelaren in levensmiddelen opgelucht adem te halen. Zo zijn de graanprijzen in juli met 11,8 % gedaald. Vlees, zuivelproducten, plantaardige olie en suiker werden ook goedkoper, wat leidde tot een recorddaling van de voedselindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in juli.

De voedselindex van het FAO verloor 8,6 procent van zijn waarde, de grootste daling sinds de start van de index in 2008, en zakte tot 140,9 punten. Dat is minder dan in februari, de laatste maand voordat Rusland Oekraïne binnenviel.

De dalende graanprijzen waren een van de belangrijkste factoren achter de daling van de index. Vooral tarwe werd goedkoper, maar ook de prijzen voor maïs, gerst en sorghum daalden. Dankzij de overeenkomst tussen Oekraïne en Rusland over de veilige doorvaart van graanschepen konden reeds tal van schepen uit Oekraïne vertrekken. Bovendien zijn de silo’s in Oekraïne nog gevuld met heel veel graan. Er liggen momenteel 68 schepen in Oekraïense havens met een lading van 1,2 miljoen ton, waarvan tweederde voedsel is.

Naast de hervatting van de scheepvaart op de Zwarte Zee hebben ook goede oogsten in andere delen van de wereld bijgedragen tot de prijsdaling. In Argentinië en Brazilië ligt de maïsoogst voor op schema. Maar ondanks de scherpe daling in juli liggen de graanprijzen volgens de FAO nog steeds 24,8 procent hoger dan in juli vorig jaar.

Oliën

De prijzen voor plantaardige oliën daalden nog sneller dan die voor maïs. Binnen een maand daalde hun prijs met 19,2 procent. Dit is het laagste prijsniveau in tien maanden. De prijs van zonnebloemolie, een belangrijk exportproduct voor Oekraïne, daalde eveneens. Dit is te wijten aan een combinatie van gunstige oogsten en een inzakkende vraag als gevolg van de economische onzekerheid. De prijzen voor vlees, zuivelproducten en suiker daalden ook, maar minder sterk. De aarzelende stijging van de suikerprijzen houdt ook verband met de droogte in Europa, die de oogst zou kunnen beïnvloeden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*