
De prijs van eieren heeft wereldwijd historische niveaus bereikt als gevolg van factoren zoals vogelgriepuitbraken, inflatie en veranderende wetgeving. Verwacht wordt dat de prijzen in 2023 relatief hoog zullen blijven, vooral in markten die zwaar getroffen zijn door de vogelgriep, hoge kosten en veranderingen in de regelgeving.
In de Europese Unie stegen de prijzen van eieren met 31,1%. De oorzaken van de prijsstijging zijn – naast vogelgriepuitbraken – onder meer de verdubbelde kosten van kippenvoer, de gevolgen van COVID-19, de algemene inflatie in de supermarkten en veranderingen in de wetgeving, zoals het feit dat Duitsland 20% van zijn legkippen kwijtraakt. De eierindustrie heeft te maken met veel onzekerheid en economen verwachten dat de prijzen in 2023 hoog zullen blijven.
Niet alleen in België, maar overal ter wereld moeten consumenten historisch hoge prijzen betalen voor eieren. Vogelgriep, inflatie en veranderingen in de wetgeving zijn enkele redenen voor de prijsstijging.
Vogelgriep, inflatie en wetgeving stuwen eierprijzen naar recordhoogte
De wereldwijde eierprijzen hebben een historisch hoog niveau bereikt, wat een sterke invloed heeft op het wereldwijde aanbod van eieren. De Nederlandse Rabobank verwacht dat de prijzen in 2023 relatief hoog zullen blijven, vooral in markten die het meest getroffen worden door de vogelgriep, hoge kosten en veranderingen in de regelgeving. “In andere markten zullen de prijzen licht dalen, maar niet tot het niveau van vóór 2021, omdat de aanhoudend hoge inputkosten de prijzen hoog houden.”
Hogere prijzen
In Belgiê zijn de prijzen in 2023 gemiddeld met bijna 30% toegenomen in vergelijking tot 2022. In de hele EU stegen de eierprijzen met 31,1%. De verdubbeling van de kosten van kippenvoer, de vogelgriepepidemie en de gevolgen van de verstoring door de COVID-19-zijn de belangrijkste oorzaken. Ook de algemene inflatie in de supermarkten heeft geleid tot hogere prijzen. Als gevolg daarvan hebben consumenten minder eieren gekocht.
Wetgeving
Neuwe wetgeving waardoor Duitsland 20% van zijn legkippen heeft verloren, heeft ook gevolgen gehad. Volgens het CBS is Duitsland de grootste importeur van eieren in Europa, met een waarde van meer dan 700 miljoen euro. Economisten van de raboban vertellen daarover: Producenten hebben met veel onzekerheden te maken. Om nog maar te zwijgen van de rentabiliteit van het houden van kippen en de extra risico’s waarvoor geen compensatie mogelijk is. ” Ook in België weten de kippenhouders niet wat ze moeten aanvangen als ze straks alle mannelijke dieren moeten houden en opkweken. Dit verhaal wordt zeker vervolgd!
Geef als eerste een reactie