POM West-Vlaanderen investeert in nieuw logistiek centrum

Het fysieke internet is een belangrijke sleutel tot een duurzame logistieke toekomst. Daarom ontwikkelt POM West-Vlaanderen in de ABC-toren in Zeebrugge het Future Logistics Centre, een interactief belevingscentrum dat bedrijven, organisaties en studenten moet informeren en inspireren.

Het fysieke transport van goederen neemt wereldwijd toe. Het aantal vrachtwagens op de weg neemt toe, met meer vervuilende uitlaatgassen tot gevolg. Er is ook nog veel ruimte om de efficiëntie te verbeteren. Veel vrachtwagens rijden bijvoorbeeld met lege opleggers. Of denk aan de problemen die ontstaan door onverwachte knelpunten, zoals het recente ongeval in het Suezkanaal. Het optimaliseren van logistieke operaties heeft dus zowel milieu- als economische voordelen.

Evolutie van de traditionele bevoorradingsketen

De basis voor duurzame goederenstromen in de toekomst is het fysieke internet: een netwerk van logistieke knooppunten dat goederen via de meest efficiënte route van herkomst naar bestemming brengt. “Vergelijk dit met het versturen van een e-mail”, legt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen, uit. “Het is voor de ontvanger niet belangrijk om te weten waar het bericht naartoe is gereisd. Dankzij het fysieke internet creëren we multimodale netwerken van volledig verbonden en open logistieke knooppunten, zoals havens, luchthavens, landterminals of distributiecentra. Al deze componenten, gebaseerd op real-time informatie, bieden een veilige en flexibele manier om de stroom van goederen en informatie te verplaatsen, op te slaan, te leveren, te consumeren en te delen. Op die manier creëren we gesynchroniseerd vervoer met een duurzaam en efficiënt logistiek netwerk, waarbij de juiste levering op het juiste moment uiteraard de eerste prioriteit blijft.”

Fysieke elementen van het internet

Voorlopig lijkt dit nog wishful thinking: “We moeten eerst het KMO’s overtuigen om meer te investeren in digitalisering”, zegt de Bethune. “Er zijn veel nieuwe technologieën zoals blockchain, AI, Big Data, Internet of Things, digital twins, AR/VR die het logistieke proces naar een hoger niveau kunnen tillen en ons op weg helpen naar Logistiek 4.0. Automatisering zal op zijn beurt de efficiëntie in termen van tijd en kosten verhogen. Ik denk hierbij aan geautomatiseerde magazijnen of autonoom transport. Naast digitalisering en automatisering speelt ook samenwerking een belangrijke rol. We moeten naar een wereldwijd en open toeleveringsketennetwerk, waarin alle belanghebbenden horizontaal en verticaal samenwerken. Door goederenstromen te bundelen en via gesynchroniseerd transport te laten verlopen, zetten we een grote stap in de goede richting.”

Inspirerende bedrijven in West-Vlaanderen

Met het Logistiek Centrum van de Toekomst wil POM West-Vlaanderen bedrijven informeren en inspireren. Bedrijven kunnen nu al een bezoek boeken en de vele toepassingsmogelijkheden ontdekken. Bezoekers leren op een speelse manier hoe ze hun supply chain kunnen optimaliseren en ontdekken de toegevoegde waarde van multimodaal transport. Daarnaast worden de verschillende bouwstenen van een toekomst met het fysieke internet in de kijker gezet. Tal van bedrijven zoals Agristo, Westlandia, Oesterbank, Zoutman, Seafar en Groep De Cloedt zullen hun best practices presenteren op de Hub. Om de zes maanden worden nieuwe innovatieve business cases toegevoegd.

West-Vlaanderen wil blijven uitgroeien tot een toonaangevende logistieke regio. “Met de Logistieke Hub van de Toekomst, een baanbrekend project op het vlak van het fysieke internet, zetten we een nieuwe stap om dit doel te bereiken”, besluit Jean de Bethune.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*