Perfecte klimaatbeheersing, elk moment van het jaar

Patroba Family Bakers groeide als familiebedrijf uit tot marktleider in voorverpakt gezondheidsbrood en specialist in hoogkwalitatieve afbakbroodjes. De industriële bakkerij uit Aartselaar breidde een tweetal jaar geleden uit, en daar kwam ook een hoogkwalitatieve klimaatinstallatie bij kijken. Die vond ze bij specialist Bovema.

De bakkerij produceert onder meer de eigen merken Biaform en Boerkens, die je in verschillende soorten en vormen in de supermarkt kan vinden. Daarnaast produceert Patroba Family Bakers ook broden voor de eigen merken van supermarkten, in binnen- en buitenland. Per uur rollen zo’n 4.000 broden van de band.

Twee jaar geleden besloot de bakkerij uit te breiden. “Dat was nodig omdat de oude vestiging uit haar voegen barstte, wat een impact had op onze werking”, vertelt Nathalie Siccard, directeur bij Patroba Family Bakers. “We hadden geen capaciteit en infrastructuur voor nieuwe producten, en de werkdruk kwam te hoog te liggen.”

Innoveren

Er kwam een nieuwbouw, die aansluit op het bestaande gebouw. Patroba installeerde er twee nieuwe lijnen voor groot brood en afbakbroodjes. De bestaande lijn werd van de hand gedaan, en de vrijgekomen ruimte doet nu dienst als magazijn voor grondstoffen. De volledige productie gebeurt in één grote hal, met een deegmaker, verdeler, rijskamers, oven, koeltoeren en inpaklijn. De inpaklijn heeft bovendien ook een aparte ruimte, voorzien van high-care condities.

Sinds de lancering van de nieuwe lijnen kon de bakkerij verder innoveren. “Dat moeten we wel doen om relevant te blijven, zeker in het marktsegment van de afbakbroden. We lanceerden tal van nieuwe producten, zowel vers als om af te bakken.”

Strenge vereisten

Voor een industriële bakkerij als Patroba Family Bakers is klimatisatie ontzettend belangrijk, niet in het minst omwille van hygiënische redenen. Maar ook op het vlak van naar productvereisten, want het deeg is heel gevoelig voor de omgevingstemperatuur. “Als de temperatuur boven de 30 graden klimt, dan is dat nefast voor de kwaliteit van het brood”, vertelt Khalid, technisch verantwoordelijke in de bakkerij. Ook de luchtvochtigheid in de ruimte speelt een grote rol. We willen allemaal een brood met een goeie, knapperige korst, niet?

Met die hoge kwaliteitsstandaarden in het achterhoofd kwam Patroba bij Bovema terecht, een internationale firma gespecialiseerd in klimaattechnieken met bijna dertig jaar ervaring in het vak. Omdat de eisen in het geval van Patroba zo hoog waren, bleek ook het lastenboek van het studiebureau in eerste instantie ontoereikend.

Van A tot Z

“Het project van Patroba was voor ons een uitdaging”, vertelt Renaat Penders, gedelegeerd bestuurder bij Bovema International. “We moesten echt van een wit blad vertrekken, zonder dat er een studiebureau aan te pas kwam.” Zo nam Bovema de volledige engineering op zich: van het ontwerp, de dimensionering en adviezen, tot de installatie, het testen en operationeel maken van de installatie, en de service achteraf.

“Het budget en de comfort- en energievereisten vormen voor ons de leidraad”, gaat Renaat Penders verder. “Zeker op het vlak van energie kunnen we zeggen dat we toonaangevend zijn.” Bovema verzorgt klimaatinstallaties voor industriële en commerciële gebouwen. Het bedrijf is ook in de voedingsindustrie actief, net omdat klimaat daar zo veeleisend is. “Hier komt zoveel warmte en vocht vrij door de activiteiten, dat het de situatie extra complex maakt.”

Innovatieve koeling en materialen

Uiteindelijk zorgde Bovema voor een klimaatinstallatie van A tot Z, met aandacht voor een aantal specifieke zaken. “We installeerden adiabatische koeling, waarbij we de lucht koelen via de verdamping van water. Het komt zelden voor dat een traditioneel studiebureau dat voorschrijft.”

Ook voor de luchtgroepen maakte Bovema gebruik van minder conventioneel materiaal, namelijk kunststof. “Onze leverancier hiervoor is actief in de maritieme sector en in de branche van de zwembaden, waar de omgeving ook heel veeleisend is.” Hierdoor zijn de luchtgroepen volledig vrij van condens en corrosie. “De systemen en materialen zijn misschien minder courant, maar we adviseren ze op basis van onze ervaring en expertise”, benadrukt Renaat Penders.

Specifieke uitdagingen

De grote interne warmtelast van het gebouw vormde de grootste uitdaging op het vlak van klimaatbeheersing. “Er is warmteconvectie door de bakplaten en ook de broden geven warmte af wanneer ze uit de oven rollen. De ovens bereiken temperaturen rond de 300 graden en zijn goed geïsoleerd, maar er is altijd warmteverlies.” De installatie slaagt erin de temperatuur constant te houden, en dat in één grote ruimte.

“Zeker in de deegzone en bij de rijskamers mag de temperatuur niet te hoog oplopen”, vult Khalid aan. Dat is moeilijk in een open atelier. “Maar door de ruimte slim in te delen, konden we de juiste temperaturen garanderen”, aldus Renaat Penders. Het klimaatsysteem blaast verse, gekoelde lucht de ruimte in langs de kant van het deeg en extraheert de warme lucht aan de andere kant.” De koeltoren en rijskamers hebben ook behoefte aan extra koeling. Daarvoor zorgen twee grote chillers op het dak, elk met een vermogen van 300 kilowatt.

Energie-efficiëntie

De energie-efficiëntie van het gebouw was een bijkomende, maar even belangrijke eis. Iedere ventilatiegroep heeft een capaciteit van 35.000 kubieke meter per uur, en is uitgerust met een kruisstroomwisselaar. Dat laat toe de interne warmtelast te recupereren om zuurstofrijke buitenlucht voor te verwarmen en naar binnen te blazen. In de zomer zorgt het adiabatische koelsysteem voor koele lucht. “Dat systeem is best uniek voor een bakkerij-omgeving en zorgt voor een lage energievraag.”

De verdeling van de lucht gebeurt met textielkanalen van KE-Fibertec, en wel om twee redenen: “Je kan er veel lucht mee verplaatsen zonder tocht te creëren, en je kan het makkelijk reinigen”, zegt Renaat Penders. De inpakhal heeft dan weer andere vereisten. “De temperatuur moet constant zijn en er moet overdruk aanwezig zijn voor de high-care luchtfiltratie.” De luchtgroep is voorzien van HEPA-filters, vergelijkbaar met een cleanroom. “We verwarmen en koelen die ruimte met warmtepompen.”

Strak schema

Niet alleen de bakkerij-omgeving maakte het project zo complex, ook het tijdsschema van het project kan je op z’n minst pittig noemen. Patroba kwam met de vraag bij Bovema op het moment dat de ruwbouw er al stond. “We slaagden erin het voortraject op één maand af te ronden, inclusief offerte en goedkeuring”, zegt Renaat Penders. “Ook de zonnepanelen lagen er op één maand tijd. In zijn totaliteit was het hele project op een half jaar klaar.”

Ook voor de service achteraf rekende Patroba sterk op Bovema. Dat bleek meer dan nodig op vrijdag 18 februari, toen een zware storm over ons land trok. Een lokale windhoos zorgde ervoor dat één van de twee luchtgroepen van 5 ton begon te schuiven op het dak, en bijna viel. “Zaterdag kwam een ploeg ter plaatse om de luchtgroep terug op zijn plek te zetten, en zondag waren we al weer operationeel”, vertelt Khalid

Meer info: www.bovema.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*