PepsiCo investeert in waterbesparende methodes bij exploitatie van fabriek in Veurne

PepsiCo Veurne, een van Europa’s grootste chipsfabrieken en een van de grootste waterverbruikers in Vlaanderen, wil acht keer minder leidingwater gebruiken. De waterbehandeling van het proceswater moet een serieuze waterwinst opleveren. De snackproducent wil tegen 2028 ook dagelijks 120.000 liter stoom uit aardappelen recupereren en alle regenwater zuiveren.

De verwerking van de verse aardappel tot de beroemde chipssnack duurt welgeteld 25 minuten. Dankzij dit snelle proces produceerde PepsiCo vorig jaar in Veurne 81,5 ton chips van merken als Lay’s, Bugles, Doritos en Cheetos, enz. Er wordt ook geëxporteerd naar 13 Europese landen.

Duurzaamheid is de grote uitdaging

Snelheid is niet het belangrijkste issue in de fabriek, waar in totaal elf lijnen 24 uur per dag draaien. Duurzaamheid is een veel grotere uitdaging. Vooral de laatste jaren met de droogteperiodes en het gebrek aan water. Wetenschappelijke analyses tonen aan dat de fabriek in Veurne gevestigd is in een gebied met een hoog waterrisico. Dat betekent dat een tekort aan water in het gebied een risico is voor de regio en de productie. PepsiCo Veurne verbruikt niet minder dan 500 miljoen liter water per jaar, waarvan 300 miljoen liter leidingwater. Dit komt overeen met het verbruik van 4.000 huishoudens. En goed voor 6% van het totale leidingwaterverbruik in de helft van de Westhoek, wat toch een grote regio is. Volgens De Watergroep is de fabriek daarmee een van de grootste verbruikers in Vlaanderen.

Nieuwe aardappelrassen

Foto: PepsiCo met wereldwijde doelstellingen

“We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en ons waterverbruik drastisch verminderen”, zegt Wim Destoop, senior vice president van PepsiCo Noord-Europa. “Vandaag hebben we 3,5 liter leidingwater nodig voor één kilo chips. Tegen 2030 moet dit cijfer worden teruggebracht tot 0,4 liter, of een deling door acht. Of anders gezegd of het verbruik van leidingwater voor 4.000 gezinnen terugbrengen naar het verbruik voor 500 gezinnen”, legt Anke Van de Weyer, manager van de fabriek in Veurne, uit. “Daarom investeert PepsiCo, samen met verschillende partners, ongeveer 10 miljoen euro in het zoeken naar oplossingen voor de toenemende droogte.

Bovenal steunt PepsiCo zijn aardappeltelers. Hun opbrengsten zijn gedaald van gemiddeld 45-50 ton per hectare tot 30 ton dit jaar. De chipsfabrikant ontwikkelt daarom nieuwe, meer droogteresistente aardappelvariëteiten.

Waterdamp opvangen

Het grootste project, met een investeringsvolume van 6 miljoen euro, is de optimalisering van de waterbehandeling. “Hierdoor zal 95% van het gefilterde water uit het proces hergebruikt kunnen worden, in plaats van 50% zoals voorheen. Dit alleen al zal ons bijna twee liter leidingwater per kilo chips besparen.

Door waterdamp te hergebruiken, zal PepsiCo ook bijna een halve liter leidingwater besparen. Er zijn drie kilo aardappelen nodig om één kilo chips te maken. Wat overblijft is de schil en vooral veel vocht, dat nu via de schoorsteen van de fabriek in de lucht terechtkomt.

In 2028 wil de Veurnse chipsfabriek alle stoom opvangen met een condensor. Na zuivering zal uit deze stoom 120.000 liter drinkwater per dag worden gewonnen. Zelfs de regen die op de daken van PepsiCo valt, zal worden omgezet in zuiver water dat zal worden gebruikt in het productieproces. “Berekeningen tonen aan dat we 35.000 kubieke meter water per jaar kunnen opvangen, wat gelijk staat met het vullen van 11 Olympische zwembaden. Dit water wordt opgevangen in een bassin in het aangrenzende natuurgebied. Op die manier dragen we bij tot de biodiversiteit. Dit is het grootste project in zijn soort in het land.

Natuurpunt

Tegen 2025 wil PepsiCo al het water dat niet wordt hergebruikt voor ten minste 100 procent aanvullen. “Daartoe zijn we in 2019 een partnerschap aangegaan met Natuurpunt om te investeren in de verbetering van het waterbeheer in natuurgebieden in West-Vlaanderen. Het project zal meer wetlands creëren en tot nu toe is al 120.000 m³ water opnieuw in de natuur gebracht.”

Restwarmte

Wist je dat de restwarmte van de chips-oven van de Veurnse fabriek de nabijgelegen wijk, Suikerpark verwarm? Dit is het allereerste warmtenet in België dat volledig draait op restwarmte van een voedingsbedrijf! Benieuwd hoe dit in elkaar zit? Bekijk dan snel deze video!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*