Pensioen zelfstandigen straks gelijkgesteld?

De Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gisteren unaniem de door de minister van KMO’s, de heer Clarinval, ingediende tekst goedgekeurd, waarin de “correctiecoëfficiënt” (0,69%) voor de berekening van het pensioen van zelfstandigen wordt afgeschaft. Dit betekent dat zelfstandigen vanaf 2022 hetzelfde pensioen zullen ontvangen als werknemers met hetzelfde inkomen. Deze afschaffing werd ook vermeld in het regeerakkoord op federaal niveau.

Een belangrijke stap is gezet nu de Raad van Ministers de tekst reeds heeft goedgekeurd en ook de Raad van State zijn zegen heeft gegeven. De laatste horde is nu de stemming in de plenaire zitting, die waarschijnlijk in de komende twee weken zal plaatsvinden. Indien ook deze stemming positief uitvalt, zal de afschaffing van de aanpassingscoëfficiënt een feit zijn.

Historisch

UNIZO strijdt al jaren tegen de aanpassingscoëfficiënt en noemt de op handen zijnde afschaffing “historisch”. Voorheen werden de verdiensten vermenigvuldigd met een wegingsfactor (momenteel 0,69%) om het pensioen voor zelfstandigen te berekenen. Dit betekent gewoon dat het pro rata-pensioen van een zelfstandige een derde lager is dan dat van een werknemer met hetzelfde loon.

Bron: Buurtsuper

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*