Parlement keurt herziene regels goed voor het verminderen, hergebruiken en recyclen van verpakkingen

Het Europees Parlement heeft gestemd tegen het gebruik van kleine plastic verpakkingen of verpakkingen voor eenmalig gebruik, met als doel deze van de Europese markt te weren. Na goedkeuring door de lidstaten zullen er regels worden ingevoerd met betrekking tot wegwerpverpakkingen voor artikelen als boter, mayonaise of hotelzeep. De verpakkingen moeten ook meer biologisch afbreekbaar worden zonder schadelijke chemische stoffen. Deze maatregel is bedoeld om te voldoen aan de klimaat- en milieudoelstellingen van de EU.

De wetgeving, goedgekeurd door het Europees Parlement, heeft als doel het aantal verpakkingseenheden tegen 2040 met vijftien procent te verminderen. Het besluit volgde op uitgebreide debatten binnen het Parlement. Veel leden van het Europees Parlement (MEP’s) uitten hun bezorgdheid over de vermeende bemoeizucht van de EU met dergelijke regelgeving en bestempelden het als “micromanagement”.

Bemoeizucht

Er werd flink gelobbyd door verpakkingsfabrikanten, waaronder een producent van dozen voor Franse kazen, die aanvoerde dat de nieuwe wetgeving ten onrechte de eenmalige houten verpakking van Camembert leek te verbieden. Eerder werden uitzonderingen gemaakt voor regionale producten, waaronder authentieke Camembert, en het Parlement is van plan om deze uitzondering tijdelijk uit te breiden naar alle houten of wassen verpakkingen.

Milieu

Uiteindelijk gaf een aanzienlijke meerderheid van de Parlementsleden, met 426 van de 625 stemmen, de voorkeur aan milieuvoordelen. Het voorstel zal nu worden beoordeeld door de EU-lidstaten. Vervolgens zullen zowel het EU-parlement als de lidstaten samenwerken om de verpakkingswetgeving af te ronden.

Volgens Eurostat, het Europees statistisch bureau, produceert elke EU-burger momenteel 188 kilogram verpakkingsafval per jaar, met een toename van 20 procent in huishoudelijk afval in de afgelopen tien jaar.

Lees hier het persbericht

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*