Pandemie zorgt voor recordomzet in Duitse biologische sector

‘s Werelds grootste beurs voor biologische levensmiddelen, BIOFACH, vindt VIRTUEEL plaats en loopt nog tot morgen, vrijdagavond 19 februari 2021. In de afgelopen coronapandemie is de vraag naar bioproducten in Duitsland met 20% gestegen. Mensen koken zelf en brengen meer biologisch voedsel op tafel.

Vorig jaar haalde de sector van de biologische voeding in Duitsland een recordomzet van bijna 15 miljard euro, een stijging met meer dan 20 procent. Volgens de Vereniging van de Biologische Levensmiddelenindustrie (BÖLW (1) groeide de biologische sector dan ook twee keer zo snel als de levensmiddelenmarkt in zijn geheel.

“Er is een andere waardering voor biologisch voedsel gekomen”, zei de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) woensdag 16 februari 2021 bij de opening van ‘s werelds grootste beurs voor biologische levensmiddelen, de Biofach, in Neurenberg”. De beurs wordt helaas dit jaar enkel virtueel gehouden. “De Coronapandemie heeft de beweging naar meer biologische producten versterkt”, aldus Klöckner.

Op de Biofach en de parallelle natuurcosmeticabeurs Vivaness tonen zo’n 1400 exposanten uit meer dan 80 landen tot vrijdag hun nieuwe producten. Volgens de organisatoren zijn de trends onder meer vleesvervangers, levensmiddelen met minder of geen suiker, duurzame verpakkingsconcepten en natuurlijke cosmetica zonder water.
Meer en meer landbouwbedrijven schakelen over op biologisch

Grote stijging in vraag naar bioproducten

Volgens het BÖLW kon de Duitse biosector de aanzienlijke stijging van de vraag naar biologisch voedsel opvangen omdat veel landbouwbedrijven de afgelopen jaren op biologische landbouw waren overgeschakeld. Zo hebben in 2020 meer dan 35 000 landbouwbedrijven in Duitsland bijna 1,7 miljoen hectare grond biologisch beheerd. Het biologische areaal is dus met ongeveer 5 procent toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar en beslaat nu ongeveer 10 procent van alle landbouwgrond.

Volgens BÖLW heeft de directe en online marketing, zoals boerderijwinkels en biologische abonnementsboxen, vorig jaar een hoge vlucht genomen. Een van de redenen hiervoor zou kunnen zijn dat veel consumenten met het oog op het besmettingsgevaar de grotere supermarkten liever vermeden en in plaats daarvan hun voedsel aan huis lieten bezorgen of het rechtstreeks bij de boer kochten.


Groot vertrouwen in landbouwers en populaire abonnementenboxen

Een andere verklaring wordt gegeven door een recente enquête van het marktonderzoeksinstituut AMM over de geloofwaardigheid van biologisch voedsel. Volgens dit onderzoek genieten vooral biologische landbouwers een groot vertrouwen. “Een toenemend aantal consumenten geeft er de voorkeur aan rechtstreeks bij de producent te kopen”, aldus Joachim Riedl, leider van de studie aan de Hogeschool van Hof. Op de tweede plaats komen de gespecialiseerde biowinkels en vervolgens de weekmarkten.

In Duitsland genieten de abonnementenboxen ook van een hausse, zoals Brodowin Ökokorb in Eberswalde, Brandenburg en Augsburg .

Biologische landbouwareaal moet uitbreiden

BÖLW-voorzitter Felix Prinz zu Löwenstein eiste dat de bondsregering nu zou profiteren van deze opleving van de biologische markt. Volgens hun plannen moet tegen 2030 20 procent van de Duitse landbouwgrond biologisch worden bebouwd. De EU-Commissie wil zelfs een biologisch aandeel van 25 procent. “Streefcijfers alleen zijn niet genoeg,” benadrukte Löwenstein. Er is een koerswijziging nodig in het landbouwbeleid van de EU, waardoor biologische landbouwbedrijven meer financiële planningszekerheid zouden krijgen.

(1)BÖLW = Duitse federatie van biologische levensmiddelenproducenten)

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*