Paleo haalt 12 miljoen euro op om ingrediënten voor plantaardige alternatieven voor vlees en vis te commercialiseren

Voedingsbedrijf Paleo heeft zijn Serie A-financieringsronde van 12 miljoen euro afgesloten. Het opgehaalde kapitaal zal het bedrijf in staat stellen de productie van belangrijke ingrediënten voor de bereiding van overtuigende plantaardige vlees- en visvervangers op te schalen. De financiering zal het bedrijf ook in staat stellen om die ingrediënten vlotter te commercialiseren.

Paleo is een Belgisch precisiefermentatiebedrijf. Met zijn gamma milieu- en diervriendelijke vlees- en visvervangers ondersteunt het voedingsproducenten in hun zoektocht naar een “echte smaakervaring”. De Serie A-ronde werd geleid door DSM Venturing en Planet A Ventures, en vervoegd door GimvSFPIM RelaunchBeyond Impact, en Siddhi Capital

De traditionele vleesproductie vormt een zware belasting voor het milieu: ze veroorzaakt de uitstoot van broeikasgassen, verbruikt grote hoeveelheden energie, water en land en is sterk afhankelijk van antibiotica en hormonen. Plantaardige alternatieven voor vis en vlees zijn veel duurzamer, maar de smaak ervan overtuigt de consument zelden. Paleo heeft een technologie ontwikkeld om speciale ingrediënten te produceren die dit smaakprobleem oplossen.


Zes investeerders nemen deel aan Serie A financiering om Paleo’s nieuwe precisiefermentatie technologie te ontwikkelen.

“De markt voor plantaardige vlees- en visproducten zal aanzienlijk groeien indien de smaak de consument overtuigt. Vandaag zijn de mogelijkheden van kunstmatige kleurstoffen en additieven beperkt. De toevoeging van onze ingrediënten aan plantaardige vleesvervangers is een echte doorbraak omdat het een realistische vleeservaring mogelijk maakt. Je kunt het ruiken, proeven en zelfs direct zien. Onze ingrediënten geven het vlees zijn typische rode kleur, die na het bakken karamelbruin wordt. Bij het productieproces zijn geen dieren betrokken, dus onze producten zijn veganistisch. Het is een grote erkenning dat we in deze financieringsronde konden rekenen op investeerders met veel ervaring in de sector. Na het testen van onze Paleo ingrediënten waren ze meteen overtuigd van het potentieel ervan,” zegt Hermes Sanctorum, medeoprichter en CEO van Paleo.

Myoglobine

Paleo richt zich op myoglobine, een eiwit dat plantaardige vleesvervangers het uiterlijk en de smaak van vlees of vis geeft. Daarnaast zorgt myoglobine ook voor extra voedingswaarde. De vlees- en viseiwitten van Paleo zijn 100% vergelijkbaar met dierlijke eiwitten en 100% non-GMO. Er zijn slechts enkele bedrijven in de wereld die vleeseiwitten produceren via precisiefermentatie. Paleo is het enige bedrijf dat erin geslaagd is een GMO-vrij eindproduct te produceren.

Paleo’s revolutionaire voedseltechnologie geeft plantaardige vleesvervangers een authentieke vleessmaak.

Paleo biedt momenteel een assortiment van zes verschillende diersoorten: Rund, Kip, Varkensvlees, Lam, Tonijn en zelfs Mammoet.

Jan Christoph Gras

Jan Christoph Gras, partner bij Planet A Ventures, zegt: “De overgang naar een plantaardig dieet is cruciaal als we onze emissiedoelstellingen willen halen. Veeteelt is verantwoordelijk voor bijna 15% van de totale wereldwijde uitstoot, verlies van biodiversiteit, massaal watergebruik en stikstof- en fosforvervuiling. Met zijn innovatieve precisiefermentatietechnologie effent Paleo het pad voor een brede acceptatie van plantaardige vleesalternatieven. De realistische smaak en functionele kracht van zijn eiwitten bieden een aantrekkelijke keuze aan vlees- en visvervangers voor zelfs de meest veeleisende consumenten.”

Reikwijdte, productie en marketing

Deze Serie A-ronde stelt Paleo in staat om strategische en commerciële doelstellingen te realiseren. Ten eerste wil Paleo zijn technologie uitbreiden en overgaan tot commerciële productie. Het bedrijf streeft ook naar wettelijke goedkeuring in belangrijke markten.

Andy de Jong, medeoprichter en COO: “Wij geloven dat 2025 een haalbare datum is om plantaardig voedsel met Paleo ingrediënten op de markt te brengen. We zijn enthousiast over de sterke internationale belangstelling voor onze ingrediëntenportefeuille van enkele van de bekendste namen in de industrie. De voedingsindustrie staat nog maar aan het begin van de mogelijkheden die precisiefermentatie biedt. Met Paleo zijn we vastbesloten een leidende rol te spelen in de overgang naar duurzame en ethische alternatieven.

Wat is precisiefermentatie

Milieudeskundige en journalist George Monbiot noemde

Precisiefermentatie is de belangrijkste milieutechnologie die de mensheid ooit heeft ontwikkeld.

Het is een innovatieve en beproefde technologie die gebruik maakt van micro-organismen zoals gisten die geprogrammeerd zijn om speciaal geselecteerde eiwitten te produceren. De technologie is veelzijdig en schaalbaar en wordt al gebruikt in verschillende sectoren zoals de kaasproductie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*