Overname van Imperial door What’s Cooking (ex-Ter Beke) gaat wellicht niet door?

De geplande overname van Imperial door What’s Cooking? (voorheen Ter Beke), een Belgisch vleeswarenbedrijf, staat op losse schroeven nu het auditoraat van de Belgische mededingingsautoriteit (BCA) heeft aanbevolen de transactie niet goed te keuren. What’s Cooking? kondigde in 2021 aan dat het Imperial in België en Stegeman in Nederland zou overnemen van de Mexicaanse voedingsmultinational Sigma. Het bedrijf wil zijn overgang naar meer vegetarische en plantaardige producten versnellen, aangezien Imperial-Stegeman sterk is in plantaardige alternatieven.

De Belgische en Nederlandse mededingingsautoriteiten onderzoeken momenteel de deal, maar het lijkt erop dat de BCA een obstakel kan vormen. What’s Cooking? heeft verklaard dat de auditoraat van BCA heeft aanbevolen de overname af te keuren. De raad van bestuur van BCA zal nu de uiteindelijke beslissing nemen.

Opinie What’s Cooking

What’s Cooking? is het niet eens met het standpunt van het auditoraat, met name omdat het voorbijgaat aan de internationale concurrentie waarmee de onderneming wordt geconfronteerd op een grensoverschrijdende markt voor hoofdzakelijk homogene huismerkproducten. De onderneming zal in de komende dagen haar schriftelijke opmerkingen over het niet-bindende voorstel van het auditoraat indienen.

Meer plantaardig

In 2022 behaalde What’s Cooking? een omzet van 781 miljoen euro en had het meer dan 3 000 mensen in dienst. Het aan de beurs van Brussel genoteerde bedrijf heeft twaalf fabrieken in België, Nederland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Imperial heeft vijf productievestigingen in België en Stegeman één in Nederland.

Dit jaar viert What’s Cooking? zijn 75ste verjaardag. In de toekomst wil de groep, die oorspronkelijk werd opgericht als slagerij, zich meer richten op alternatieve eiwitbronnen, met een groter aanbod van vegetarische en plantaardige producten. Concreet wil het bedrijf tegen 2030 minstens 15 procent vegetarische of plantaardige producten verkopen, tegenover minder dan 5 procent nu.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*