Over duurzaamheid bij aardappelen en groenten: Warnez bespaart 94 ton op aardappelverpakkingen

Met 2019 als referentiejaar heeft Warnez al 94 ton kunststoffen op basis van aardolie kunnen besparen. Dit is bereikt door het verdunnen van folies of het herontwerpen van designs en door het stimueleren van de afzet van bulkaardappelen. Warnez heeft ook PE-folies op basis van “Green PE” van suikerriet geïntroduceerd en enkele plastic verpakkingen vervangen door papieren versies. Voor Warnez betekent dit een vermindering van 41% van de plastics afkomstig van aardolie.

Het “circulaire verpakken ” van het aardappelverpakkingsbedrijf Warnez is een van de vijf uitdagingen die in het kader van de deelname aan de Green deal ‘circulair aankopen ‘ zijn gelanceerd.

Peter Van Steenkiste: “Bij Warnez zijn we echter al een heel eind op weg om over te schakelen op biogebaseerde, recycleerbare verpakkingen, met als doel het gebruik van kunststoffen van eindige natuurlijke hulpbronnen te scheiden.

Acht op tien verpakkingen zijn recycleerbaar

Een vijfde van de plastic verpakkingen van Warnez is nu bio gebaseerd is en als je kijkt naar de totale hoeveelheid aardappelverpakkingen, is dat ook een derde. Op dit moment zijn acht van de tien Warnez-aardappelverpakkingen recycleerbaar. Maar Warnez houdt daar niet op. Een van de doelstellingen is om tegen 2021 95% recycleerbaarheid te bereiken, waarbij nog meer mono-materialen worden gebruikt. Dankzij de recente vooruitgang is dit cijfer nu al in zicht.

“Door deel te nemen aan het project CIRCOPACK (uitgevoerd door Pack4Food en Flanders’ FOOD in samenwerking met verschillende onderzoekspartners van de Universiteit Gent en de Universiteit Hasselt) hoopt Warnez een nog gunstiger standpunt in te kunnen nemen inzake de duurzaamheid van de verschillende soorten aardappelverpakkingen die als eindresultaat worden gebruikt. Alleen in samenwerking met alle betrokken partijen kunnen we het kennisniveau op het gebied van verpakkingen naar een hoger niveau tillen”, zegt Warnez.

Circopack

Het CIRCOPACK project (1 april 2019 tot 30 maart 2022) heeft als doel een scan te ontwikkelen voor bedrijven die het mogelijk maakt om doordachte beslissingen te nemen rond de grondstoffenselectie voor levensmiddelenverpakkingen. Dit moet de bedrijven de nodige bagage en tools geven om hun verpakkingsbeleid zo optimaal mogelijk af te stemmen op de circulaire economie met behoud van de vereiste functionaliteit en veiligheid van hun verpakkingen. Het project, deels gefinancierd door VLAIO, werd geïnitieerd door Pack4Food in samenwerking met Flanders’ FOODSensNet en verschillende onderzoeksinstellingen.

Als resultaat van het project zal een scan ter beschikking gesteld worden om op een wetenschappelijk onderbouwde manier beslissingen te nemen omtrent de duurzaamheid van een (vernieuwd) verpakkingsconcept en de impact op de kwaliteit van het levensmiddel. Hierdoor zullen bedrijven gerichtere keuzes kunnen maken in hun verpakkingsconcept. Daarnaast moet de scan de bedrijven ook in staat stellen wetenschappelijk onderbouwde argumentatie te leveren aan hun klanten omtrent de gemaakte verpakkingskeuzes. Verder zal CIRCOPACK ook leiden tot een nauwere samenwerking tussen producenten van verpakkingen, gebruikers van verpakkingen (voedingsproducenten) en verwerkers van het verpakkingsafval wat op termijn zal resulteren in efficiëntere verpakkingsinnovaties, waarbij gestreefd wordt naar maximale duurzaamheid van combinatie product-verpakking en waarbij reeds bij de ontwikkeling van het verpakkingsconcept de uiteindelijke recyclageopties mee in rekening gebracht worden (design for recycling).

Waarom dit project interessant is voor uw bedrijf?

* U maakt deel uit van een bedrijvennetwerken over verschillende ketens heen, inclusief recyclagebedrijven; U ontvangt tips en tricks omtrent het duurzaam verpakken van levensmiddelen. * U kan mee concrete invulling geven aan de data voor de ontwikkeling van de scan. Deze data zijn belangrijk voor de toekomstige verpakkingsspecificaties en de daarbij horende (financiële) impact op de verpakkings-, sorteer- en recyclageprocessen. * Test en verfijnt mee de online tool en krijgt inzicht in de resultaten van uw huidige en gesimuleerde verpakkingsmaterialen/processen met als doel uw toekomstige marketing, product- en verpakkingsontwikkelingen en strategische processen te definiëren of bij te sturen en bijgevolg uw concurrentiepositie te versterken.

Meer detail rond de opbouw van het project vindt u hier: CIRCOPACK wetenschappelijke tekst NL

Vragen rond dit project? Contact info@Pack4Food.be

Bron: Agf

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*