Oudste brouwerij van het land, brouwerij Roman investeert fors

De oudste familiebrouwerij Brouwerij Roman, doet haar grootste investering ooit, namelijk meer dan 15 miljoen euro, om een nieuwe brouwerij en een bezoekerscentrum met horeca te bouwen, zodat de site ook een toeristische attractie wordt.

Het bedrijf, dat wordt geleid door de broers Carlo en Lode Roman, produceert bieren als Ename, Adriaen Brouwer, Sloeber, Gentse Strop en Roman Pils, goed voor 115.000 hectoliter of 46 miljoen pinten. De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1545 toen Joos Roman bier begon te brouwen in het dorp Mater, waar hij een herberg en een boerderij uitbaatte.

Groei

“Groei in de markt kan worden gerealiseerd”, zeggen de broers. “Vooral in de retail en de export. Het belang van de eigen cafés is afgenomen. “Er trad een evolutie op van contractuele brouwerij naar vrije brouwerij. Eigen cafés en vastgoed is niet meer zo belangrijk. “De Gentse Strop is hun snelst groeiende bier, gevolgd door de Adriaen Brouwer-lijn van biologische bieren. Hun merk Ename is nog steeds het belangrijkste merk, met een stabiele, trouwe aanhang. Vernieuwingen vinden ook binnen het gamma plaats. Onlangs bracht Roman het Ename Rouge uit, een nieuwe innovatie, een bier met een fruitige toets..

Capaciteit sterk verhogen

“Met deze investering willen ze vooral de toekomst veilig stellen. Het plan is om een nieuwe maalderij, brouwzaal en tankkelders op de site te bouwen, waardoor de capaciteit van 115.000 tot 200.000 hectoliter per jaar wordt verhoogd. Lode Roman: ‘De voorbije tien jaar is ons volume 40 procent gegroeid. We zitten aan onze limiet. Het zijn goede tijden voor de biersector. De consument drinkt minder pils, maar de groei in speciaalbieren gaat door. Lang geleden waren we een pilsbrouwerij, maar nu is ruim de helft speciaalbier. Om dat te brouwen heb je meer ruimte nodig, want het speciaalbier heeft een langere lagering en warme kamers nodig. De investeringen die we nu doen, vormen het sluitstuk van de vernieuwing van onze productie.

Net voor corona hadden we al een nieuwe bottelarij geplaatst. Het nieuwe bezoekerscentrum met horecagelegenheid moet een trekpleister in de streek worden.” In de Vlaamse Ardennen is het toerisme sterk gegroeid. Daar moeten we op inpikken. Vandaag hebben we slechts 6000 bezoekers per jaar. Dat aantal moet sterk verhogen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*