Oproep om de Nutri-Score op Europees niveau verplicht te stellen

Nutri-score: obliged inthe future

De huidige coronaviruspandemie onderstreept “meer dan ooit het belang van de gezondheid” van de Europese burgers. Deze gezondheid omvat ook betere voeding. Dit is de boodschap die een veertigtal belanghebbenden (consumentenbeschermingsorganisaties, levensmiddelenfabrikanten zoals Nestlé en Danone, detailhandelsgroepen zoals Delhaize en Carrefour, en wetenschappers) aan de Europese autoriteiten willen overbrengen. Daarom hebben zij dinsdag een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie gestuurd waarin zij vragen om de invoering van het Nutri-Score systeem op EU-niveau.

Dit etiketteringssysteem maakt gebruik van een reeks letters (van A tot E) in combinatie met kleuren (van groen naar rood) om het voedingsprofiel van levensmiddelen op de voorkant van de verpakking te vertalen op een manier die snel en intuïtief is voor de consument. Thuis was het de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (OpenVLD), die de wettelijke basis van dit systeem vertaalde in een koninklijk besluit dat iets meer dan een jaar geleden werd gepubliceerd. De Nutri-Score is echter niet dwingend: het is aan fabrikanten en winkelketens (voor hun eigen merkproducten) om het op vrijwillige basis te gebruiken. Verschillende merken (Delhaize, Carrefour, Colruyt…) hebben zich bij het systeem aangesloten, net als de industriële reuzen (Nestlé, Danone, Alpro).

Beter geïnformeerd

Maar vandaag willen de ondertekenaars van de brief verder gaan. Ze vragen om de Nutri-Score verplicht te stellen. “Hoewel de huidige focus blijft liggen op het aanpakken van de directe bedreigingen die het virus met zich meebrengt, is het desalniettemin noodzakelijk dat beleidsmakers, met het oog op de toekomst, de onderliggende en dringende maatschappelijke zorgen met betrekking tot onevenwichtige diëten en ondervoeding aanpakken”, zegt de consumentenorganisatie Test-Aankoop in een verklaring. “De Nutri-Score is geïdentificeerd als een van de belangrijkste beleidsinstrumenten die kunnen worden gebruikt om consumenten te helpen bij het maken van geïnformeerde en gezondere voedselkeuzes. Het is inderdaad het etiket dat de consument het best begrijpt en daarom het meest effectief in de strijd tegen de plaag van overgewicht en obesitas, die één op de twee Europeanen treft. »

Europa

De Commissie merkt echter op dat Test-Aankoop, om dit systeem “zijn volledige doeltreffendheid te laten zien, moet het op alle producten worden aangebracht, wat momenteel niet het geval is”. “Het besluit om het systeem verplicht te stellen kan alleen op Europees niveau worden genomen, en daarom doen we vandaag deze oproep aan de Europese Commissie”, zegt Ivo Mechels, directeur van Euroconsumers, de moederorganisatie van Test-Aankoop, in dit persbericht.

Niet alleen duurzaamheid is belangrijk, maar ook gezondheid

Deze oproep komt op het moment dat de Commissie haar “Van boer tot bord”-strategie zal publiceren, die tot doel heeft het huidige Europese voedselsysteem duurzamer te maken, aldus de ondertekenaars, die erop wijzen dat “aangezien deze strategie ook tot doel heeft gezond voedsel voor iedereen te bevorderen”, zij verwachten dat “het uitvoerend orgaan van de EU een voor de hele EU geldend voedingswaarde-etiketteringssysteem op het voorblad van de verpakking zal invoeren”.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*