Opnieuw leven in de brouwerij van Grimbergen

In de tweede helft van 2020 gaan de paters van Grimbergen opnieuw brouwsels maken, zoals ze dat deden tot aan de Franse revolutie 200 jaar geleden. De werken in de gebouwen van de Nortertijnenabij moeten in augustus starten, de nodige vergunning is net binnen.

De abdij werkt al vier jaar aan de plannen, legt initiatiefnemer pater Karel Stautemas uit. ‘Op de plaats waar ooit de brouwerij heeft gestaan, gaan we de nieuwe brouwerij brengen.’

De microbrouwerij is een gezamenlijk initiatief van de abdij met Carlsberg en Alken-Maes (Heineken). Alken Maes brouwt nu de verschillende Grimbergen-bieren in Alken en heeft de rechten op de verkoop in België. Elders in de wereld verkoopt Carlsberg het bier, dat zij in Frankrijk brouwen. Er zullen vijf tot tien mensen in de nieuwe brouwerij werken. Van de Norbertijnen zal enkel pater Karel er werken. Hij volgt een brouwcursus bij Carlsberg in Kopenhagen.

Limited editions

De brouwerij zal kleine oplages ‘limited editions’ van Grimbergen brouwen. ‘Jaarlijks zullen we rond de 10.000 hectoliter brouwen. Dat is heel weinig en een pak minder dan Westmalle of andere abdij- of trappistbieren’, zegt Marc-Antoine Sochon, de brouwmeester van Grimbergen bij Carlsberg.

Royalty’s voor de abdij

Net zoals bij de volumeproductie van het abdijdier, zal de abdij inkomsten krijgen via royalty’s. Het geld gaat naar levensonderhoud en sociale doelen, zegt abt Erik De Sutter. De abdijgemeenschap telt zeventien broeders, van wie er elf in de abdij zelf leven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*