OPGEPAST: Corona kan op voedings(oppervlakken) zitten

De kans dat je via je eten wordt besmet met het coronavirus, is klein. Toch blijft een goede hygiëne onontbeerlijk als je met voeding omgaat. Het virus kan immers tijdelijk overleven op oppervlakken.

Maar moeten we ook opletten met onze voeding? Ja en nee. Hoewel er tot dusver geen bewijs is van infectie voor coronavirus via voedselconsumptie, kan het virus zich wel verspreiden via oppervlakken die in aanraking komen met voeding zoals verpakkingen of bestek.

Geen besmet voedsel

Momenteel is er geen bewijs dat voedsel een infectiebron zou kunnen zijn voor het coronavirus, bevestigt het Europees Voedselagentschap (EFSA). Ervaringen met eerdere uitbraken van verwante coronavirussen, zoals het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus (SARS-CoV) en het coronavirus van het Midden-Oosten van het ademhalingssyndroom (MERS-CoV), toonden aan dat er geen besmetting plaatsvond via voedingsmiddelen. Op dit moment is er dan ook geen bewijs dat COVID-19 in dit opzicht anders is.

Ook het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) benadrukt dat het virus zich van persoon tot persoon verspreidt – voornamelijk via ademhalingsdruppels van mensen via niezen, hoesten of uitademen – en dus niet via besmet voedsel of geïmporteerde producten. 

(Hand)hygiëne is cruciaal

Concreet wil dat echter wel zeggen dat wanneer een besmet persoon objecten aanraakt, het coronavirus daar nog enige tijd (afhankelijk van het materiaal uren tot verschillende dagen) op kan overleven.

Deel daarom zeker geen bestek of servies, was regelmatig de handen (o.a. nadat je boodschappen hebt gedaan) en volg de algemene hygiënevoorschriften in de keuken. Virussen zijn gevoelig voor hitte, dus eet liever geen rauw vlees en verhit je eten grondig. Anses, het Franse voedselagentschap, adviseert 63°C gedurende vier minuten. Vermijd bovendien kruisbesmetting tussen gekookt en ongekookt voedsel.

Kunnen coronavirussen overleven en besmettelijk blijven op vaste en droge oppervlakken, op voedselverpakkingen?

Hoe stabiel coronavirussen blijven, hangt af van verschillende factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid en oppervlaktecondities, evenals van de specifieke virusstammen en de hoeveelheid virus. Over het algemeen zijn menselijke coronavirussen niet bijzonder stabiel op droge oppervlakken. Na enkele uren tot dagen worden ze vanzelf inactief. Heel specifieke termijnen hebben we nog niet voor COVID-19.

Gezicht niet aanraken aub

Uit voorzorg respecteer je het best de algemene hygiënische voorzorgsmaatregelen, zoals de handen wassen met water en zeep (of het gebruik van gel op alcoholbasis in afwezigheid van zeep en water) nadat je verpakkingen hebt aangeraakt, bijvoorbeeld na het winkelen. Probeer zo weinig mogelijk je mond, ogen en gezicht aan te raken. Reinig eventueel de betrokken oppervlakken (zoals aanrecht en tafel) met water en zeep.

Kan het coronavirus worden overgedragen via borden en bestek in kantines en andere plaatsen waar mensen samen eten?

Wanneer een besmet persoon niest of hoest op bestek of servies, dan kan het virus enige tijd overleven op deze oppervlakken. Wanneer er vervolgens (on)rechtstreeks contact is tussen deze oppervlakken en de slijmvliezen (mond, keel of ogen) van een gezond iemand, kan ook deze persoon besmet raken.

Kunnen we het virus doden door af te wassen?

Het genetisch materiaal van coronavirussen is bedekt met een laag vet (de lipidelaag), waardoor ze gevoelig reageren op stoffen die vet oplossen zoals alcoholen, zeep of afwasmiddelen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat deze producten het virusoppervlak beschadigen en het virus inactief maken, zeker wanneer je de vaatwasser laat draaien op 60°C of hoger.

Kun je besmet raken via besmet bevroren voedsel? 

De eerder bekende coronavirussen SARS en MERS zijn bestand tegen afkoelende omstandigheden en kunnen tot twee jaar in bevroren toestand besmettelijk blijven bij -20°C. Tot dusver is er echter geen bewijs van infectie voor COVID-19 door voedselconsumptie, inclusief bevroren voedsel. Het advies is om de algemene hygiënevoorschriften voor het bereiden van voedsel strikt toe te passen.

Kunnen coronavirussen van dieren op mensen worden overgedragen?

In theorie is het mogelijk dat geïnfecteerde dieren via hun ademhaling of uitscheidingen coronavirussen in de omgeving uitstoten. Bij nauw contact zouden dieren dus mensen kunnen besmetten. Het is nog niet precies bekend of dieren een bron van infectie zijn geweest voor de epidemie in China, maar het nieuwe virus lijkt heel erg op een coronavirus dat vleermuizen infecteert.

Hoogstwaarschijnlijk speelde er tussen de mens en de vleermuis nog een tussengastheer mee, zoals een huisdier of wild dier, maar zeker weten we dat nog niet. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) benadrukt dat hoewel dieren in China de waarschijnlijke bron van de eerste infectie waren, het virus zich van persoon tot persoon verspreidt – voornamelijk via ademhalingsdruppels van mensen via niezen, hoesten of uitademen.

Bron: TESTGezond

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*