Opgelet met acrylamide: vanaf volgend jaar controle

In een aanbeveling van de Europese Commissie wordt een lijst van nieuwe voedingsmiddelen toegevoegd die vanwege het risico van acrylamide moeten worden gecontroleerd. De autoriteiten zullen dit opnemen in hun controleplannen.

De Europese aanbeveling 2019/1888 breidt de controle op acrylamide in levensmiddelen uit. Croissants, hertoginaardappelen, honinggegrilde muesli, frieten en groentenchips zullen nu nauwlettend in de gaten worden gehouden door de bevoegde autoriteiten en de marktdeelnemers in de sector. Deze in de bijlage bij de aanbeveling opgenomen producten zullen dus worden opgenomen in de controleplannen van de inspecteurs van het FAVV. De lidstaten hebben dus tot 1 oktober van het volgende jaar de tijd om de in het voorgaande jaar verzamelde gegevens aan de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) mee te delen, zodat ze in één enkele databank kunnen worden samengebracht.

Kankerverwekkend

Afgelopen april heeft het Europees Bureau voor consumentenverenigingen (Beuc) de Europese Commissie verzocht de eisen aan de nieuw gevormde verbinding, die tijdens het Maillardreactieproces verschijnt en door het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek (IARC) als vermoedelijk kankerverwekkende stof is geclassificeerd, aan te scherpen. In het bijzonder werd gewaarschuwd voor het gemiddelde acrylamidegehalte van groentechips “tweemaal zo hoog als dat van chips (1121 µg/kg in vergelijking met 457 µg/kg)”.

Groentechips: zeer gevaarlijk!

Afgelopen april heeft het Europees Bureau voor consumentenverenigingen (Beuc) de Europese Commissie verzocht de normen voor de nieuw gevormde verbinding, die tijdens het Maillardreactieproces verschijnt en door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) als vermoedelijk carcinogeen is geclassificeerd, te verhogen. In het bijzonder werd gewaarschuwd voor het gemiddelde acrylamidegehalte van groentechips “tweemaal zo hoog als dat van chips (1121 µg/kg in vergelijking met 457 µg/kg)”.

Franse Ania-gids

Ter herinnering: de Europese Commissie heeft Verordening 2017/2158 gepubliceerd, die de bedrijven ertoe verplicht passende maatregelen te nemen om in hun producten (chips, frieten, koffie, ontbijtgranen, enz.) zo laag mogelijke niveaus te bereiken van acrylamide en bij voorkeur onder de referentieniveaus te gaan (Alara-beginsel). Ook is bepaald dat de referentiewaarden om de drie jaar moeten worden herzien. Een leidraad van de Europese Commissie is nog steeds in behandeling. “De Commissie heeft op het gebied van acrylamide een grote achterstand opgelopen”, aldus Anne-Ariel Ceyrac, kwaliteitsmanager bij de Franse ‘pôle Alimentation saine’ bij Ania, die in april jl. een didactische gids over acrylamidebeheer heeft gepubliceerd.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Bron: PorcessAlimentaire

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*