Open Bedrijvendag op eerste zondag van oktober

De eerste zondag van oktober reserveert werkgeversorganisatie Voka voor Open Bedrijvendag. Verspreid over Vlaanderen en Brussel verwelkomen 240 bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren het grote publiek. Ook tal van voedingsbedrijven stellen hun deur open voor u!

Het Vlaams landbouwonderzoeksinstituut ILVO stelt de experimentele voedingsfabriek van de Food Pilot open, en geeft in Melle toelichting bij plantenonderzoek en belooft dat ook op kindermaat te doen. De groente- en fruitveiling BelOrta toont in Sint-Katelijne-Waver welke inspanningen er door telers en op de veilingvloer gebeuren om gezond lekkers vers van het veld in het winkelrek te krijgen. De Tiense Suikerraffinaderij staat ook op in de deelnemerslijst staan., naast vele ander waaronder tal van chocolatiers, vleeswarenbedrijven, stokerijen, wijnhandelaars, enz.

Bedrijven

 • AVENO nv Antwerpen
 • Le Pain Quotidien (Hotspot Tour & Taxis) -Brussel
 • WITTI GROUP – Heusden-Zolder
 • Group Depre – Fides Petfood Oostende
 • Beugnies Les Chocolats – KORTRIJK (MARKE)
 • Lidl distributiecentrum Sint-Niklaas
 • Dockers Chocolade – Ronse
 • BelOrta – Sint-Katelijne-Waver
 • ILVO Agrovoeding, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek – Melle-
 • Brouwerij Anders! -Halen
 • Noyen– Sleidinge
 • Callas Confiture – Gent
 • Vinoscoop– Mariakerke
 • Stokerij Rubbens / Distillerie Rubbens – Wichelen
 • DE KLOK nv – Likeuren – Chocolade – Delicatessen – Snoepgoed – Serskamp
 • Stokerij De Moor – AALST
 • Qualivino – Wijnmeesters sinds 1953- Lier
 • Het Brabanderhof Paardenmelkerij -Lier
 • Hollebeekhoeve – Kruibeke
 • Tiense Suikerraffinaderij N.V. plant Lebbe Sugar Specialties – Oostkamp

Meerdere bedrijven bezoeken is mogelijk

Weken op voorhand zijn Vlaamse bedrijven in de weer om zich op 6 oktober van hun beste kant te laten zien tijdens Open Bedrijvendag. Niet minder dan 240 bedrijven grijpen die kans zodat Vlamingen de gelegenheid krijgen om meerdere bedrijven op één dag te bezoeken. Organisator Voka moedigt dat ook aan met ‘hotspots’ van bedrijven die op enkele kilometers van elkaar hun deuren openzetten.

Leerrijk en leuk voor gezinnen

Aan de voorbereiding van Voka Open Bedrijvendag werkt een team van zeven medewerkers. Alles wordt dan ook in het werk gesteld om bedrijven over de streep te trekken en bezoekers een leerrijk bedrijfsbezoek te laten beleven. Leerrijk, maar ook leuk voor jonge gezinnen want veel bedrijven voorzien informatie en animatie op maat van kinderen. De deelnemende bedrijven geven op de website en in het magazine zelf aan of het bezoek ‘kindvriendelijk’ is. Het magazine gewijd aan deze opendeurdag lag in het weekend van 10 september bij 3.000 Vlaamse bakkers. Een campagnewebsite met handige zoekfunctie helpt de weg vinden naar een bedrijf dat aansluit bij de eigen interesses.

Belorta

Sint-Katelijne-Waver in de provincie Antwerpen is door Voka aangestipt als één van de ‘hotspots’ waar veel te beleven is want ook het gemeentehuis opent er de deuren. Met BelOrta neemt het grote uithangbord van deze tuinbouwgemeente deel. De groente- en fruitveiling koos als thema ‘Consumenten ontmoeten telers’. De coöperatieve veiling zal bezoekers rechtstreeks in contact brengen met gepassioneerde telers die ons van groenten en fruit voorzien. Meer dan 100 producenten werken daar graag een mee. De vorige deelname van BelOrta dateert van 2014 en trok toen meer dan 8.000 bezoekers. Voor de allerkleinsten voorziet het bedrijf aangepaste animatie en werkzoekenden worden op de HR-stand uitgenodigd om een job in eigen regio te overwegen en zo bij te dragen aan de distributie van gezonde producten.

Ilvo

Tot slot wijzen we er graag op dat het Vlaams landbouwonderzoeksinstituut ILVO op zijn beurt een ganse zondag rondleidingen geeft, meer bepaald in de Food Pilot en op de proefvelden in Melle die in het teken staan van plantenonderzoek. Daags nadien wordt daar een verlengstuk aan gebreid voor middelbare scholen uit de omgeving en landbouwscholen uit de rest van Vlaanderen. Die dag worden een 400-tal leerlingen verwacht. Zowel zondag als maandag daagt ILVO bezoekers uit om mee na te denken over het vermijden van voedselverliezen, het beperken van je ecologische voetafdruk, de landbouw van de toekomst, enz.

Food Pilot

In de Food Pilot wordt specifiek voeding onder de loep genomen terwijl het plantenonderzoek verrassend veelzijdig zal blijken. Last van buxusmot in je tuin? ILVO verzamelt kennis over de beste bestrijdingsmethodes. Op zoek naar nieuwe sierplanten? ILVO veredelt azalea en houtachtige sierplanten. Eerder geïnteresseerd in nieuwe akkerteelten? ILVO experimenteert met soja, quinoa en goudsbloem. Dagelijks werken de 600 personeelsleden van het Vlaams landbouwonderzoeksinstituut aan een gezamenlijke missie: kennis opbouwen om op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te kunnen produceren voor de 10 miljard monden die de wereld in 2050 moet voeden.

Meer info: Voka Open Bedrijvendag 6 oktober 2019

Bron: Vilt en eigen verslaggeving

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*