Oostenrijkers verzetten zich tegen Mercosur-deal

Het Oostenrijks parlement heeft de regering opgeroepen om het akkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen niet te bekrachtigen, vanwege twijfels rond de engagementen van Brazilië inzake het milieu.

In het Amazonegebied woeden al maanden zware branden, en president Jair Bolsonaro wordt ervan beschuldigd niet tegen die branden te willen optreden. Om van kracht te worden, moeten alle EU-lidstaten het licht op groen zetten voor het handelsakkoord. De weerstand tegen de Mercosur-deal kwam eerst uit landbouwhoek omdat de Europese onderhandelaars schijnbaar alleen oog hadden voor de offensieve handelsbelangen van andere sectoren. Nu is de kritiek meer en meer milieugedreven.

Tegen Mercosur

Het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de landen van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) werd in juni afgesloten na 20 jaar onderhandelen. Vier van de vijf partijen in het Oostenrijkse parlement hebben woensdag de regering opgelegd om het akkoord niet te ondertekenen. “Oostenrijk gaat het Mercosur-akkoord verwerpen”, aldus parlementslid van de conservatieve ÖVP en voormalig minister van Milieu Elisabeth Köstinger. “In Zuid-Amerika worden tropische wouden vernield door vuur om grasland te creëren en goedkoop rundsvlees naar Europa te sturen.”

Frankrijk ook al bezwaar geuit

De Franse president Emmanuel Macron had er eind augustus ook al mee gedreigd om het akkoord niet te ondertekenen omdat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro “gelogen” heeft over zijn engagementen ten bate van het milieu. Ook Ierland verzet zich om die reden tegen het ratificeren van het akkoord, maar houdt zeker ook de kwetsbaarheid van de eigen vleesveesector in het achterhoofd. Die dreigt door de Brexit al een zware klap te moeten incasseren.

Luxemburg liet dan weer weten de bekrachtiging te willen bevriezen, terwijl landen als Duitsland en Spanje hebben opgeroepen om het historisch akkoord te ondertekenen. Europees president Donald Tusk waarschuwde in augustus dan weer dat de ratificatie van het akkoord moeilijk wordt als de grote bosbranden in het Amazonegebied blijven aanhouden.

Bron: Belga / VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*