Oostendse garnalenspecialist gaat over in Canadese handen

De Canadese zeevruchtengroep Cooke koopt het Oostendse Morubel. De Europese marktleider in diepgevroren garnalen was sinds 2014 in handen van investeringsfonds Bencis.

Morubel heeft een fabriek van 14.000 m² in Oostende met een productiecapaciteit van 18.000 ton, waar het alle soorten verse en diepgevroren zeevruchten verwerkt, verpakt en verdeelt. De klanten zijn voedingsbedrijven en kleinhandelaars in de Benelux, Spanje, Portugal, Duitsland, Italië en Frankrijk. De voornaamste specialiteit van Morubel zijn garnalen – grote, kleine, grijze, rode, biologische, tropische, Argentijnse – maar het bedrijf verwerkt ook krabben, mosselen, tijgergarnalen en sint-jakobsschelpen.

In Oostende is er nog ruimte voor groei.Het bedrijf stelt 100 mensen tewerk. Dirk De Pandelaere, algemeen directeur van Morube: ” “Canadian Cooke is een ideale partner voor verdere groei”.

Canadian Cooke

Strategisch is dit een goede zet van Cooke. Het kan Morubel gebruiken om zijn producten – allerhande zeevruchten – in Europa te verkopen. Het bedrijf breidt zijn aanwezigheid hier uit. Cooke is reeds aanwezig in Schotland met Cooke Aquaculture en Northwest Nutrition. Het heeft ook dochterondernemingen in Spanje en Nederland. De Canadese groep exploiteert ook zalmkwekerijen in Canada, de VS, Chili en Schotland, en kweekt zeebaars en zeebrasem in Spanje. In Noord- en Zuid-Amerika is het ook actief in de sector zeevruchten en wild. In Latijns-Amerika heeft het bedrijf een van de grootste garnalenkwekerijen.

Cooke heeft een gemiddelde jaaromzet van CAD 2,4 miljard of EUR 1,8 miljard. Dertig procent van de omzet komt uit gevangen zeevruchten en 70% uit gekweekte zeevruchten.

Morubel: van zouten en drogen naar koelen en vriezen

Morubel werd opgericht in 1954. Aanvankelijk was het gespecialiseerd in het zouten en drogen van vis voor export naar Afrika. De naam Morubel is een afkorting van kabeljauw (morue) uit België. In de jaren zeventig veranderde het bedrijf van strategie en werden de installaties voor het zouten en drogen vervangen door moderne koel- en vriesinstallaties. Sinds de jaren tachtig concentreert het bedrijf zich op garnalen.

In 1999 werd Morubel overgenomen door de Nederlandse garnalenverwerker Heiploeg, die het bedrijf kocht van het Britse levensmiddelenbedrijf Albert Fischer. Toen Heiploeg in 2014 failliet ging – en vervolgens een doorstart maakte – werd Morubel gered doordat het kort voor het faillissement werd ondergebracht in een onafhankelijke stichting.

Op overnamepad

Toen de Nederlandse investeringsgroep Bencis in de sector stapte, werd Morubel zelf een overnamekandidaat. In 2016 nam het het Duitse bedrijf Ristic over, eveneens gespecialiseerd in diepgevroren garnalen. Met de overname van Ristic verwierf het bedrijf ook een garnalenkwekerij in Costa Rica: Vannamei, een biologische garnalenproducent. Kort daarna werd het Nederlandse bedrijf Telson, gespecialiseerd in verse garnalen, overgenomen.

Vandaag is Morubel de Europese marktleider in diepgevroren garnalen. In Zuid-Europa verkoopt het bedrijf voornamelijk wilde garnalen en in de Benelux en Duitsland – zijn belangrijkste markten – voornamelijk gekweekte garnalen. Morubel levert aan supermarkten onder eigen merknamen, maar verkoopt ook aan detailhandelaren en cateringgroothandelaren onder de merknamen Morubel en Vannamei. Alle vier de eenheden – Morubel, Ristic, Rainbow Export Costa Rica en Telson – opereren onder de paraplu van Shore.

Stijging winst

Vorig jaar behaalde Morubel een omzet van 82,2 miljoen euro, evenveel als het jaar voordien. Ondanks lagere verkoopprijzen steeg de brutomarge van 24,2% tot 26,6%. Het bedrijfsresultaat steeg van EUR 3,3 miljoen naar EUR 6 miljoen, terwijl het nettoresultaat verdubbelde naar EUR 5,2 miljoen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*