Oorzaak corona-overdracht Nieuw-Zeeland: zijn het de aerosolen, of is het oppervlaktebesmetting?

De Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteiten onderzoeken of het coronavirus zich via bevroren voedsel kan verspreiden. De reden hiervoor is een nieuwe uitbraak van het coronavirus nadat het land ongeveer 100 dagen vrij is geweest.Het onderzoek is van groot belang daar men vandaag nog niet weet of het via oppervlaktebesmetting kan doorgegeven worden of via de lucht met aerosolen?

De autoriteiten vermoeden dat het virus het land is binnengekomen op een vrachtschip dat diepvriesproducten vervoert. Volgens berichten in de Nieuw-Zeelandse pers werden de producten wekenlang in de kou opgeslagen. De vier besmette mensen komen uit dezelfde familie, waarvan er één in de koelcel werkt. De autoriteiten onderzoeken hoe de familie van vier geïnfecteerd is geraakt. De man werkte in een koelmagazijn met 160 medewerkers.

Virus kan overleven gedurende een bepaalde tijd in koude

Deskundigen achten het onwaarschijnlijk dat het virus afkomstig is van de diepvriesproducten. Maar het vooruitzicht dat het virus ook in bevroren toestand besmettelijk blijft, is verontrustend. “We weten uit studies dat het virus in bepaalde koude omgevingen kan overleven gedurende een bepaalde tijdsperiode. We evalueren alle opties en sluiten ze vervolgens uit. Dit is de situatie waarin we ons nu bevinden”, zegt Ashley Bloomfield, directeur-generaal van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Volksgezondheid.

Aërosolen verantwoordelijk voor overdracht?

De hoge ambtenaar is van mening dat de rol van oppervlakken bij de overdracht van virussen in het verleden waarschijnlijk werd overdreven. Vandaag wordt er meer aandacht besteed aan de overdracht van aërosolen. “Tot op heden is er geen overtuigend bewijs dat het coronavirus kan worden overgedragen via voedsel, verpakking of verzending.

Oppervlaktebesmetting

Nieuw-Zeelanders zijn misschien sceptisch over de mogelijkheid dat het coronavirus zich via bevroren voedsel kan verspreiden, maar de Chinezen denken daar anders over. Deskundigen zeggen dat het virus maandenlang in de vriezer kan overleven.

Wu Zunyou, China’s toonaangevende expert op het gebied van virusuitbraken, vertelde de staatspers dit jaar dat het virus tot drie maanden kan overleven in bevroren voedsel.

Nieuw-Zeelandse expert Peter Collingnon is sceptisch over het feit dat het coronavirus door de invoer van diepvriesproducten in Nieuw-Zeeland is binnengedrongen. Het onderzoek hoe het dan toch kon gebeuren, gaat verder!

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*