Ontdekking varkenspest treft vleesexport

De Belgische vleessector vreest klappen nu 13 landen de import van Belgisch varkensvlees schorsen.

De Belgische vleessector belegt crisisberaad na crisisberaad. Aanleiding is de beslissing van 13 landen om de invoer van Belgisch varkensvlees sinds vorige week op te schorten als gevolg van de ontdekking van Afrikaanse varkenspest bij enkele wilde everzwijnen in étalle (tussen Virton en Aarlen).

Export: 50% gaat naar China en Zuid-Korea

De bedrijven exporteren elk jaar 730.000 ton varkensvlees. ’75 procent van het varkensvlees wordt uitgevoerd’, zegt Michael Gore, topman van de Federatie van het Belgische Vlees (Febev). ‘Daarvan gaat 20 procent naar de bewuste landen.’

Vooral het importverbod naar China en Zuid-Korea is een klap. ‘Die twee landen vertegenwoordigen bijna de helft van de uitvoer naar landen buiten de EU’, aldus Gore.

Noordvlees

De Kempense firma Noordvlees voelt de gevolgen meteen. ‘Door de embargo’s is er voor bepaalde delen van het varken geen afzetmarkt meer en zijn ze onverkoopbaar geworden’, zegt CEO Dirk Nelen. ‘Wij kunnen bijvoorbeeld geen varkenskoppen uitvoeren naar China. Dat weegt uiteraard zwaar op onze export. Alleen al onze China-afdeling in Kalmthout verpakt 3.300 ton koppen per jaar.’ Volgens de federatie zal dit soort varkensdelen in koelhuizen moeten worden opgeslagen.

Straks dalende varkensvleesprijzen

Noordvlees vreest dat de importschorsing binnenkort de vleesprijs doet kelderen. ‘Door het overaanbod zal de prijs van levende varkens drastisch dalen. Het is een kwestie van tijd voor de overheid financieel moet tussenkomen’, zegt Nelen.

Europese steun?

België gaat maandag op de Europese landbouwraad steun vragen voor de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest. Dat meldde Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) gisteren. ‘In een gerichte communicatie aan de ambassades en de Vlaamse diensten voor export wordt benadrukt dat er geen enkel probleem is met Vlaams varkensvlees’, klinkt het. Veel meer kan de overheid niet doen.

Geen marge tot onderhandelingen

Bij de onderhandelingen tussen België en landen buiten de Europese Unie worden specifieke voorwaarden opgelegd, die soms betrekking hebben op Afrikaanse varkenspest’, zegt Gore. ‘Voor deze landen is aangegeven dat België vrij moet zijn van Afrikaanse varkenspest. Er is dus geen onderhandelingsmarge: de invoer is opgeschort.’

De Afrikaanse varkenspest blijft voorlopig beperkt tot everzwijnen en treft geen ‘huisvarkens’ (die gekweekt worden voor de slacht).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*