
Vegetarisch voedsel kan ook een ongezonde kant hebben en is niet altijd een echte vleesvervanger omdat het te weinig eiwitten, ijzer of vitamine B12 bevat. Dit is de conclusie waartoe Test-Aankoop na onderzoek komt.
De consumentenorganisatie nam 37 kant-en-klare vleesvervangende producten, zoals vegetarische worstjes, gehaktballen en gehakt, onder de loep. In 11 van de producten was het vetgehalte te hoog. In 18 van de producten was het zoutgehalte te hoog. Test-Aankoop beveelt bovendien aan om een vleesvervanger te kiezen met een zoutgehalte van 1,3 gram of minder per 100 gram.
Vooral tekort aan B12 en ijzer
Om te zien of de producten vlees kunnen vervangen, heeft Test-Aankoop ook gekeken naar het eiwitgehalte en de verrijking met vitamine B12. “Het is een feit dat plantaardige eiwitten, met uitzondering van soja, over het algemeen van mindere kwaliteit zijn dan dierlijke eiwitten, wat betekent dat vegetariërs en veganisten 20-30% meer eiwitten moeten consumeren dan mensen die een gemengd dieet volgen,” legt woordvoerder Simon November uit. “Daarom is het belangrijk dat deze consumenten ervoor zorgen dat hun vleesvervangers verrijkt zijn met vitamine B12 en ijzer. Onze tests hebben al aangetoond dat dit vaak niet het geval is”.
Geef als eerste een reactie