
De Universiteit Antwerpen nam de motivaties en strategieën achter de keuzes in Belgische supermarkten onder de loep. Daarbij keken de onderzoekers ook naar het effect van de Nutri-Score. “Als een aanzienlijk deel van de shoppers denkt dat gezonde producten slecht smaken, is het waarschijnlijk dat het geven van een score op de verpakking leidt tot minder gezonde keuzes”, aldus de onderzoekers.
Volgens Elke Godden, onderzoekster aan de Universiteit Antwerpen, verbonden aan de Faculteit Economie, was er tot nu toe weinig bekend over wat beslissingen in supermarkten beïnvloedt. Samen met andere onderzoekers voerde zij daarom een studie uit naar de koopmotieven van 156 consumenten. Hen werd gevraagd te kiezen tussen twee verschillende producten: twee soorten yoghurt, sinaasappelsap, chips en muesli.
De gepresenteerde producten verschilden steeds op vier punten: prijs, merk, voedingsinformatie en Nutri-Score. Op basis van de keuzes willen de onderzoekers het belang van deze kenmerken voor de consument in kaart brengen. Op basis van de enquête identificeerden de onderzoekers drie consumententypes inzake het gebruik van Nutri-Score.
Het gezondste product
De eerste groep bestaat volgens de onderzoekers uit 50 procent van de consumenten. Deze groep kiest bewust voor het gezondste product dat beschikbaar is. Uit het onderzoek bleek dat een product dat van een Nutri-Score C naar een Nutri-Score B gaat, door deze verbeterde score aanzienlijk aantrekkelijker wordt. Bij een Nutri-Score D was het product voor deze groep niet meer aantrekkelijk.
Volgens de onderzoekers vormt de middengroep 20 procent van de consumenten. Deze groep kiest bewust voor A-merken, ongeacht de Nutri-Score van het product. De laatste groep bestaat volgens de onderzoekers uit 30% van de consumenten. Deze groep kiest voor de minder gezonde optie. “Toen we hen twee identieke producten voorlegden, één met een Nutri-Score C en de andere met een D, kozen ze voor het product met de D-score,” legt onderzoeker Elke Godden uit.
Idee-fix
Volgens de onderzoekster zou de keuze van deze groep gebaseerd kunnen zijn op het idee dat gezonde producten niet lekker kunnen smaken. Daarnaast lette deze groep veel op de prijs, veel meer dan de andere groepen. Godden vindt dat de EU rekening moet houden met deze mentaliteit bij het kiezen van een voedingslogo. “Als een aanzienlijk percentage van het winkelend publiek denkt dat gezonde producten slecht smaken, bestaat het risico dat een gezondheidsclaim op de verpakking tot ongezonde keuzes leidt,” zei zij.
Prijs is alles
Volgens Godden is er meer onderzoek nodig naar deze consumentengroep: “Het is dus duidelijk dat we meer over deze groep moeten leren en erachter moeten komen hoe we ze kunnen bereiken, voordat we een etikettering invoeren die een negatief effect heeft op hun gezondheid. Deze laatste groep consumenten, zegt Godden, gaf in het onderzoek aan minder waarde te hechten aan gezonde voeding en gezondheid in het algemeen. Deze groep mensen zou door de prijs kunnen worden overgehaald om bepaalde producten te kopen, aldus de onderzoekers in de studie. “Dit bleek bij deze groep een belangrijke beslissingsfactor te zijn”.
Goedkoper?
Volgens de onderzoekers kan het goedkoper maken van gezonde producten helpen om ook deze groep over te halen gezonder te eten. Terwijl op Europees niveau wordt gesproken over een geharmoniseerd logo voor voedselkeuzes, ligt de Nutri-Score nog steeds onder vuur. Voedingswetenschappers uit verschillende Europese landen hebben hun belangrijkste kritiek geuit. Nederland wilde bijvoorbeeld een betere match met de Schijf van Vijf, en vette vis zou een betere score moeten krijgen,” voegt Godden toe.
Eigen merk versus huismerk
Volgens de onderzoekers is Nutri-Score nuttig voor consumenten om gezonde en weloverwogen keuzes te maken. “Kies eerst wat je wilt eten en vergelijk dan de Nutri-Score scores”, adviseert Godden. Zij wijst er ook op dat de kwaliteit van huismerken vaak niet slechter is. “Veel huismerken worden in dezelfde fabriek gemaakt als huismerken. Je betaalt eigenlijk meer voor dezelfde producten. In werkelijkheid betaal je gewoon meer voor de branding en de reclame. Als je wilt weten welk product in een bepaalde categorie het gezondst is, moet je afgaan op de Nutri-Score.”
Geef als eerste een reactie