Onderzoek aan WUR bevestigt het bestaan van klimaatbestendige koffieplanten in Oeganda

De toekomst van koffie, een zeer populaire drank wereldwijd, ziet er niet erg rooskleurig uit. Door de klimaatverandering en de toenemende droogte, hittegolven en aanverwante ziekten zou de koffieproductie uiteindelijk met 50% kunnen dalen. Een vreselijk scenario voor diepgewortelde koffieliefhebbers, maar vooral voor de tientallen miljoenen kleine boeren die van hun koffieplanten leven.

En ze hebben ook een groot smaakpotentieel!

Onderzoek

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de onderzoekers bezig zijn om manieren te vinden om deze boeren een perspectief te bieden en de toekomst van de koffieplant veilig te stellen. Zo zijn ze op zoek naar wilde koffieplantpopulaties die, in tegenstelling tot de populaire Arabica koffieplanten, bestand zijn tegen de droogte en de hitte waaraan de koffieplanten in de toekomst zullen worden blootgesteld. En onderzoekers van Wageningen Universiteit laten nu zien dat dit onderzoek niet tevergeefs is.

Klimaatbestendig

In de bossen van Oeganda heeft een team van Oegandese, Nederlandse en Franse wetenschappers nieuwe populaties wilde koffieplanten gevonden en genetisch bestudeerd. En de koffiepopulaties blijken verschillende klimaatbestendige eigenschappen te hebben, schrijft onderzoeker Catherine Kiwuka, die onlangs haar doctoraat aan de Wageningen Universiteit (WUR) beëindigde.

Robuust

Dit zijn nieuwe populaties van wilde Robusta. De Robusta is over het algemeen van mindere kwaliteit dan de Arabica, maar de Robusta Ugandan staat qua kwaliteit zeer dicht bij de Arabica. Daardoor zijn de nieuwe wilde Robusta-populaties niet alleen klimaatbestendig, maar hebben ze volgens Kiwuka ook een aromatisch potentieel. Ze is optimistisch dat de wilde koffiepopulaties kunnen helpen om lekkere, klimaatbestendige koffie te blijven produceren. “Als we ze kruisen, kunnen die populaties helpen om koffie klimaatbestendig te maken”, vertelde Kiwuka op Scientias.nl, “Naast hun weerbestendigheid kunnen ze ook andere waardevolle eigenschappen hebben. Ze kunnen ook beter bestand zijn tegen plagen en ziekten.

Bossen

Het feit dat zoveel populaties wilde koffiebomen met veelbelovende eigenschappen nog steeds wachten om ontdekt te worden in de bossen van Oeganda is niet erg verrassend, volgens Catherine Kiwuka. “We weten dat de bossen van Oeganda uniek zijn. We weten bijvoorbeeld dat in het Zoka-bos in het noorden van Oeganda populaties van robuuste koffiebomen leven die sterk lijken op die van de Arabische volkeren, en dat in datzelfde bos ook wilde verwanten van andere gewassen, zoals rijst, voorkomen.

Ontbossing

Het komt er nu op aan die wilde koffiepopulatie in de bossen van Oeganda tijdig te ontdekken. Veel van de bossen in Oeganda worden ernstig bedreigd door ontbossing. Dit geldt ook voor het Zoka-bos, waarvan er op dit moment nog maar 10 vierkante kilometer over is. Het is dan ook ondenkbaar dat er in deze bossen nog vele andere populaties wilde en veelbelovende koffiebomen zijn gevonden die voor hun ontdekking waren verdwenen. “Kiwaku bevestigt: “Dit is heel goed mogelijk, gezien de alarmerende snelheid waarmee habitats worden veranderd en vernietigd. “De toekomst van koffie is zo nauw verbonden met de toekomst van de bossen. We waarderen koffie en maken ons zorgen over de toekomst ervan. Er is nog steeds een waardevolle diversiteit aan koffieplanten in de Afrikaanse bossen, maar deze bossen worden voortdurend bedreigd. Kan onze zorg voor koffie ons motiveren om deze bossen te behouden? Ik hoop het!”, aldus Kiwuka. Ik hoop dat Catherine’s onderzoek ook het inzicht helpt vergroten dat waardevolle koffie van levensbelang is voor kleine boeren en kan bijdragen aan de bescherming van de waardevolle biodiversiteit en vice versa’, aldus haar promotor professor Niels Anten.

Kruising

Verder onderzoek naar de wilde koffiepopulaties moet uitwijzen hoeveel ze kunnen bijdragen aan de toekomst van onze geliefde kop koffie. Want klimaatbestendigheid is leuk, maar smaak is minstens zo belangrijk. Er is dus meer onderzoek nodig naar de relaties tussen deze verschillende kenmerken en naar de manier waarop een koffieplant die smakelijke koffie produceert kan worden gekruist met een plant die beter bestand is tegen de droogte.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*