Omwoners & politiek gekant tegen Clarebout Patatoes

Het voornemen van Clarebout Potatoes om in het Henegouwse Frameries een nieuwe frietfabriek te bouwen, stuit op almaar meer protest van omwonenden. Toen Jan Clarebout in januari aankondigde er een volledige nieuwe fabriek te starten, was dat in aanwezigheid van een fiere burgemeester Jean-Marc Dupont (PS) en andere notabelen. Maar intussen is de sfeer helemaal omgeslagen. Buurtbewoners vinden Frameries niet de juiste plaats voor “zo’n groot industrieel project” en volgens de krant De Tijd lijkt ook de lokale politiek zich stilaan te kanten tegen de komst van Clarebout.

Vandaag is Clarebout Potatoes al actief in de industriezone van Frameries met twee voorraadschuren voor aardappelen. Daarnaast heeft de West-Vlaamse aardappelverwerker 16 hectare via een voorkeursrecht toegewezen gekregen van de Henegouwse Intercommunale Idea om er een nieuwe frietfabriek te bouwen. Die zou goed zijn voor een maximale dagproductie van 2.800 ton diepgevroren aardappelproducten. Clarebout was van plan om met de bouw van de fabriek begin volgend jaar te starten. Het gaat om een investering van minstens 300 miljoen euro die de komende tien tot vijftien jaar 300 tot 500 jobs kan scheppen. “Voor een streek met 17 procent werkloosheid is dat een geschenk uit de hemel”, reageerde burgemeester Dupont eerder.

Buurtbewoners

Maar ondertussen komt er steeds nadrukkelijker verzet tegen het project. Buurtbewoners vrezen voor geuroverlast, voor geluidsoverlast van aan- en afrijdende vrachtwagens en voor de milieu-impact. Een Facebook-groep met als naam ‘La nature sans friture’ telt intussen al meer dan 2.200 leden. Volgens De Tijd gaat het om goed georganiseerde actievoerders die geld inzamelen voor hun zaak en de voorbije dagen al in tal van Franstalige media hun verhaal deden. In hun communicatie benadrukken ze dat ze niet tegen de fabriek en de gecreëerde jobs zijn, maar dat Frameries niet de juiste plaats is voor zo’n industrieel project.

Vandalisme

Met hun protestacties viseren ze niet zozeer Clarebout, maar wel de lokale politici en IDEA. De Henegouwse intercommunale diende deze week zelfs officieel klacht in bij het gerecht omdat zijn personeel te maken krijgt met persoonlijke bedreigingen en vandalisme. Zo vonden de buren van de directrice van IDEA recentelijk frietvet in hun brievenbus. Er wordt aangenomen dat de vandaal zich van adres vergiste en dat de directrice het doelwit was. IDEA benadrukt dat de klacht niet is gericht tegen de plaatselijke actiegroep, maar tegen individuen die te ver zijn gegaan.

Idea op zoek naar alternatieve site

De acties lijken alvast hun vruchten af te werpen. De lokale politici lijken een bocht te maken in het dossier en IDEA zou al op zoek zijn naar een alternatieve site. Maar dat is voor de West-Vlaamse aardappelverwerker geen optie. “Er is maanden voorbereidingswerk aan voorafgegaan om een geschikte site te vinden dichtbij de aardappeltelers, voldoende groot en met goede water- en elektriciteitsverbindingen. IDEA begon zijn zoektocht naar een goede plaats al in juni 2015 en intussen werden de twee voorraadschuren al gebouwd”, klinkt het.

Haalbaarheidsstudie

Een woordvoerder van Clarebout zegt begrip te hebben voor de bekommernissen van de plaatselijke bevolking, maar volgens hem is het nog te vroeg om op alle vragen een antwoord te bieden. “Het zijn complexe vraagstukken op het vlak van geluid, geur en mobiliteit. Dat zijn we nu in kaart aan het brengen in een haalbaarheidsstudie. In mei of juni moet die klaar zijn en dan gaan we de bevolking raadplegen, zoals de procedure voorschrijft.” Clarebout Potatoes werkt wel aan een website waar alle vragen en antwoorden op geplaatst zullen worden en het belooft ook overleg met het actiecomité.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*