
Het is 20 jaar geleden dat Olivier Paul-Morandini, een Toscaanse wijnbouwer, zijn paard de sporen gaf en een strijd voerde in Europa. Hij heeft campagne gevoerd voor de invoering van het alarmnummer 112 en strijdt nu voor transparantie in de biologische landbouw.
Hij zat gisteren nog steeds op zijn heuvel in de Toscaanse Maremma in het midden van niemandsland. “Fuori Mondo’, ‘Buiten de wereld’, is de naam van zijn domein, en dat is een goede naam. Voor zover het oog reikt, zijn er enkel bossen van steeneiken en, in de verte, de zee, de eilanden Giglio en Elba. De wijnstok bedekt de top, een perceel hier, de andere daar, u kunt het huis tussen de bomen zien, en dit huis is een toevluchtsoord, een plek van meditatie.
In 1998 vertrok Olivier Paul-Morandini, na zijn studie communicatie aan de Ichecs, om een documentaire te maken over de verbanning van Tibetaanse kinderen. Hij is opnieuw van streek, een man met een doel, ééntje die nuttig wil zijn. In 1999 richtte hij het burgerproject EENA 112 (European Emergency Number Association) op, met als doel om in de Europese Unie (Brussel) het nummer 112 als enig noodnummer ingang te doen vinden. De leden kennen hem nu, hij heeft genoeg door de wandelgangen van het Parlement gelopen. De strijd was hevig, de Commissie was aanvankelijk terughoudend. Hij heeft gewonnen, levens gered en aan geloofwaardigheid gewonnen. Hij kan zijn reis voortzetten, hij zal waarschijnlijk andere zoektochten hebben. Hij is een existentialist, het leven krijgt alleen zin door zijn inzet.
n 2009 verhuisde Olivier Paul-Morandini naar Toscane, vlakbij Campiglia Marittima. Hij is verliefd geworden op de plek, hij is gepassioneerd door wijn en gastronomie. Een wijngaard wordt overgenomen, Volpaiole, het “vossenhol”, hij koopt het en het landgoed wordt uiteindelijk “Fuori Mondo”.
De keuze om naar Italië te gaan, voorbij mijn roots, was om mijn leefomgeving te assimileren met mijn werkomgeving, ver van de drukte van Brussel. Vandaag de dag is de erfenis die ik aan mijn zoon, aan onze kinderen, wil nalaten, niet de wijngaard die ik run, maar de waarden die ik heb verworven door het bewerken van de wijnstok. Het is moreel onmogelijk voor mij om synthetische pesticiden te gebruiken als ik weet dat er andere oplossingen bestaan”. Vanaf het begin wordt de wijnstok dus biologisch geteeld, zelfs biologisch-dynamisch.
Het volgende voedselschandaal?
Al snel is Olivier steeds meer verbaasd over de regelgeving voor biologische wijn. “De Europese Commissie heeft ervoor gekozen om wijn niet als levensmiddel in te delen en dus niet aan transparantie te onderwerpen. We zien een onaflatende consumenten bio-wijn met minimaal 52 geautoriseerde inputs (elementen die in productie gaan, redactionele nota). In 2012 waren het er 46, maar er komen er elk jaar bij elke wijziging meer bij, onder druk van de lobby’s van de voedingsindustrie”.
Gen vermelding van ingrediënten
Geen vermelding van de ingrediënten op de etiketten, zoals het geval is bij voorverpakte yoghurt of ham. “30 tot 50% van de biologische wijnen vertonen sporen van pesticiden.” Volgens hem kan de biologische landbouw voor het volgende voedselschandaal zorgen. Volgens hem is het onaanvaardbaar dat de Commissie, die geacht wordt garant te staan voor goede praktijken, een dergelijke afwijking door haar stilzwijgen toestaat. Volgens Olivier Paul-Morandini kan de biologische landbouw alleen uit een echte challenge ontstaan, en het is de omerta die het verlies ervan zal veroorzaken.
La Towa
Olivier richtte in februari 2018 de Towa (Transparantie voor biologische wijn vereniging) op. Net als 112 is het een burgercollectief dat dit keer 1200 wijnbouwers uit 15 lidstaten, consumenten, wetenschappers, advocaten, … bijeenbracht. De politieke wereld mag niet in de schaduw blijven, wat die zijn ook aanwezig in de personen van onder meer Guy Verhofstadt, Louis Michel, Frédérique Ries, Marc Tarabella en Philippe Lamberts hebben zich achter het project geschaard.
Transparantie
La Towa zet zich in voor transparantie in biologische wijn. Het idee is om een internetplatform op te zetten dat alle gegevens over de componenten van wijnen in een leesbare taal verzamelt. Volgens Towa zou deze zichtbaarheid vereisen dat de Commissie haar verantwoordelijkheid neemt. “Als je het verband kunt leggen tussen een molecuul en een pathologie, dan heb je ook het verband met de instelling die toelaat dat die molecuul in de voeding aanwezig is. En dan wordt het strafrechtelijk verwerpelijk.”
Het een leidt tot het ander, langzamerhand zouden we een grotere vraag zien van biologische actoren naar de zuiverheid van het concept.
Binnen de vereniging voeren Michèle Rivasi, een Franse milieuactivist, en André Cicolella, een chemicus gespecialiseerd in gezondheidsrisico’s, momenteel een internationale vergelijkende studie uit van biologische en conventionele wijnen, om de residuen te meten die aanwezig zijn in elk type wijnbouw. “Het doel is om duidelijker te zien: biologisch-dynamica is niet gedefinieerd door Europa, natuurlijke wijn betekent niets op zich, er is geen handvest…. We hebben alleen biologische producten, die momenteel door de fabrikanten worden gebruikt. Slechts 10% van de ambachtelijke wijnbouwers gebruikt het biologische logo van de Europese Commissie omdat ze zich ver van de specificaties verwijderd voelen en hun dagelijks leven veel strenger is dan wat wordt opgelegd. We moeten het verschil maken,” voegt Olivier Paul-Morandini eraan toe. En hij beweert: “De wijnbouwers voelen zich niet verbonden met wat de biologische landbouw nu is en wat ze nu voorstelt. Ze krijgen geen enkele erkenning voor de kwaliteit van hun werk, omdat de Commissie geen onderscheid maakt tussen een biologische wijn met 52 productiemiddelen en een wijn die geen of bijna geen van die middelen bevat. Ze camoufleren het allemaal met korenaren, blauwe luchten en zingende vogels, waardoor de consument dom wordt gehouden. In tegenstelling tot wat wij willen . We eisen dat de consument in staat is om te lezen, te begrijpen, kritisch te zijn …. als hij toegang krijgt tot informatie!”.
Bio moet de norm worden
Het project gaat veel verder dan de sectorale belangenbehartiging: Towa streeft naar een belangrijke overgang naar biologische landbouw. “Het doel is om, door de biologische landbouw op peil te houden, de weg vrij te maken voor een echt landbouwmodel dat volledig vrij is van pesticiden en dat op duurzame wijze kan worden gereproduceerd door en ten behoeve van toekomstige generaties. Een ambachtelijke praktijk, op menselijke schaal.”
Bron: L’Echo
Geef als eerste een reactie